Nieuws

Winkelen bij de brandweer in Zutphen

De brandweermannen en -vrouwen van het korps in Zutphen hebben de afgelopen dagen totaal ander werk gedaan dan branden blussen. Ze hebben namelijk hun eigen winkel '3 Minute Store' ingericht. Vanaf zaterdag is de brandweerwinkel open, de eerste in Gelderland.
ZUTPHEN - De brandweermannen en -vrouwen van het korps in Zutphen hebben de afgelopen dagen totaal ander werk gedaan dan branden blussen. Ze hebben namelijk hun eigen winkel '3 Minute Store' ingericht. Vanaf zaterdag is de brandweerwinkel open, de eerste in Gelderland.

Waar in huis het grootste brandgevaar?

In de winkel is, behalve brandmelders, niet zo veel te koop. Het gaat er volgens de brandweer juist om dat mensen informatie komen halen. 'Op een interactieve manier krijgen mensen te zien en te beleven waar in huis de grootste brandgevaren zitten', zegt Marijke van Dijk van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.  'Wij als brandweer komen natuurlijk pas als het huis in lichterlaaie staat, wij willen juist graag ook aan de voorkant informatie geven'.

Drie minuten bij een brand

De winkel is zes weken in Zutphen geopend. Daarna is het de bedoeling dat de winkel verhuist naar andere steden in de Achterhoek of op de Veluwe. 'De naam '3 Minute Store' hebben we gekozen omdat het vragen oproep', zegt Van Dijk. 'Maar het heeft ook zeker een diepere betekenis. Als er brand in je huis uitbreekt heb je namelijk drie minuten de tijd. Maar wat doe je in die drie minuten? Wat moet je juist wel of niet doen'. In de winkel kunnen mensen hierover informatie krijgen.
Marijke van Dijk geeft tips over brand:

Tips tegen brand

Volgens Van Dijk kun je die drie minuten wel verlengen. 'Het is heel erg belangrijk om deuren te sluiten. Dan slaat de brand minder snel over.' Ze heeft nog een paar tips: 'Installeer rookmelders. Leg je telefoonoplader niet onder het kussen. Die wordt warm, met gevaar op brand. Zorg dat je droger goed plusvrij is. Ga niet weg als er een pan op het vuur staat. En als de vlam in de pan slaat: blus niet met water maar doe een deksel op de pan.'

Foto's, video en huisraad

De winkel is nog niet helemaal af. Bezoekers kunnen vanaf morgen fotopanelen en een video bekijken. Maar de brandweermannen zijn tijdens het inrichten ook druk aan het slepen met onder andere een droogmachine, lamp en strijkijzer. 'Wij willen niet alles verklappen, maar je moet wel van een spelletje houden', zegt Van Dijk.

Senioren moeten gaan shoppen

De brandweer hoopt dat vooral senioren naar de winkel komen. Steeds meer ouderen blijven langer zelfstandig wonen. 'En het is dan echt belangrijk dat ze de gevaren kennen. Die willen we dus echt heel graag voorlichten.' Hier kunt u zien wanneer de winkel open is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!