Nieuws

B&W Ede wil 900 asielzoekers onderbrengen in drie azc's in Lunteren en Ede

EDE - De Braamhorst en de Klinkenberg in Ede en de Goudsberg in Lunteren. Dat zijn volgens het gemeentebestuur van Ede de meest geschikte plekken voor de opvang van asielzoekers.
Het voormalig zorgcentrum de Klinkenberg is volgens de gemeente Ede geschikt voor het opvangen van 400 mensen. Dit wordt de hoofdlocatie. In een kazerne in de buurt van de Klinkenberg zit nu een noodopvang voor vluchtelingen. Het is de bedoeling dat de Klinkenberg pas opent, als de kazerne sluit. Dat zal op 1 juni of 1 juli het geval zijn.
Op camping de Braamhorst kan een azc voor 300 mensen gevestigd worden.
En het voormalige recreatieterrein de Goudsberg in Lunteren is geschikt voor 200 mensen, vindt Ede. Op dit moment wonen hier arbeidsmigranten uit Polen. Zij zullen het terrein moeten verlaten, zegt burgemeester Cees van der Knaap dinsdagmiddag tijdens de persconferentie. 'Er komen op dit terrein minder asielzoekers, dan dat er Polen wonen', aldus de burgemeester.

Handtekeningen en dode varkens

Een petitie tegen de komst van een azc op de Braamhorst in Ede leverde 56 handtekeningen op.
Ook tegen het vestigen van een azc op recreatieterrein De Goudsberg in Lunteren is protest. Daar werden onlangs twee dode varkens opgehangen als protest.

Emoties in Otterlo

De gemeente Ede ondervond eind vorig jaar grote weerstand tegen de plannen voor een azc voor 600 asielzoekers op bij het schietterrein in Otterlo. De emoties liepen hoog op in het dorp. Er werd en protestmars gehouden en in het dorp hingen borden met leuzen tegen de wethouders en de burgemeester van Ede.

'Ik laat me niet leiden door dreigementen'

Op een bewonersavond in Otterlo november maakte de burgemeester bekend dat dit plan niet doorgaat. Over dat besluit zegt burgemeester Van der Knaap tijdens de persconferentie dinsdagmiddag: 'Ik laat me leiden door argumenten, niet door dreigementen. Het was een lastige beslissing, ik kan moeilijk mijn emoties uitsluiten en vind dit moeilijk. Ik was blij met de de steun uit de raad.'

Wie het hardst roept

Een azc bij schietterein in Otterlo viel af, omdat het als nevenlocatie niet centraal genoeg ligt, vertelt Van der Knaap. 'Ook speelde de vraag mee, of het verantwoord is om mensen dichtbij een schietbaan op te vangen. Het is niet zo dat degene die het hardst roept zijn zin krijgt. Dat is absoluut niet zo gegaan. We hebben het goed afgewogen.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!