Nieuws

Brand? Deze 9 tips had u waarschijnlijk nog niet gehoord

Een brand kan heel heftig zijn, zelfs levens kosten zoals in Winterswijk afgelopen weekend. Voorkomen dus, dat vuur. Dat je brandmelders moet ophangen, is bij iedereen wel bekend. Maar dat rolluiken een gevaar kunnen vormen, wist u dat eigenlijk wel? Hierbij 9 'onbekendere' tips om u te helpen bij brand, of om een vlammenzee te voorkomen.
ARNHEM - Een brand kan heel heftig zijn, zelfs levens kosten zoals in Winterswijk afgelopen weekend. Voorkomen dus, dat vuur. Dat je brandmelders moet ophangen, is bij iedereen wel bekend. Maar dat rolluiken een gevaar kunnen vormen, wist u dat eigenlijk wel? Hierbij 9 'onbekendere' tips om u te helpen bij brand, of om een vlammenzee te voorkomen.

1. Afspraken met je huisgenoten

Spreek met uw huisgenoten door wat je doet bij uitbraak van een brand. Wie pakt de kinderen? Waar gaan we naar buiten en wie belt er 112? Als u dat goed doorspreekt, kan dat levens redden. 

2. Sleutel op vaste plek bij de deur

Het is natuurlijk verstandig om je huis op slot te doen, in verband met inbraken. Maar het is uiterst vervelend als er brand uitbreekt. Als er namelijk veel rook in het huis staat, dan is er geen mogelijkheid om de huissleutel te zoeken. Zorg dan ook dat een sleutel vlak bij de deur ligt, altijd op dezelfde plek. Dan kan je de sleutel ook snel vinden.

Foto: Flickr

3. Uw mobieltje alleen overdag opladen

Ontken het maar niet: ook u laadt uw mobieltje 's nachts op. Maar dat is niet slim, zegt de brandweer. 'Er zijn branden waarbij de oplader van de telefoon de oorzaak is. 's Ochtends zul je ook wel voelen dat de oplader heet is geworden. Ik heb ook nog eens gezien dat een telefoon onder een kussen lag tijdens het opladen, daardoor is het kussen gaan branden.'

Foto: Pixabay
'Zorg dus dat je wakker bent en erbij bent als je je telefoon aan het opladen bent. Doe het bijvoorbeeld tijdens het avondeten', zegt Rob Nederhoff van de brandweer. 

4. Elektrische dekens niet dubbelvouwen als ze aan zijn

Nog een slaaptip! Gebruikt u een elektrisch deken? Vouw deze dan niet dubbel als hij aan is. Dan kan de deken zijn warmte niet kwijt, wordt ie enorm warm en kan ie gaan branden.
Foto: WikiCommons

5. Houd uw meterkast schoon

Het is zo lekker makkelijk, even de schoenen in de meterkast gooien en dan kan die oude jas er ook nog wel bij. 'Daar is de meterkast alleen niet voor bedoeld. Als in die kast iets gebeurt en het ligt helemaal vol, dan kan je er moeilijk bij. Houd hem dan ook opgeruimd en schoon', aldus Nederhoff.

6. Stofzuiger over het stekkerblok heen

En als u nu toch aan het schoonmaken bent, neem dan ook nog even dat stekkerblok mee dat onder uw bed ligt. Stekkerblokken zijn vaak lelijk en liggen daarom uit het zicht. Maar onder een bank of een bed nestelt het stof zich wel in de stekkerdozen en stof kan gaan branden.

7. Geen rolluiken!

Zoals wij al aangaven, rolluiken kunnen een gevaar vormen. Dat kan op meerdere manieren. Een krantenjongen die de krant komt brengen kan bijvoorbeeld door een rolluik niet zien of er binnen een brand is, dus kan hij ook niemand waarschuwen. Buitenstaanders ontdekken de brand dus later.

Foto: WikiCommons
Daarnaast blokkeren rolluiken de vluchtwegen. Als de brand ervoor zorgt dat de stroom er mee stopt, of het touwtje van het rolluik verbrandt, dan kan u het rolluik niet meer openen en dus niet meer vluchten.

8. Ouderen beneden laten slapen

'Een probleem van deze tijd', zo noemt de brandweer het. Senioren moeten tegenwoordig vaak lang zelfstandig blijven wonen en slapen vaak op de eerste verdieping. Als er brand uitbreekt, kunnen ze niet snel naar beneden, ook een mogelijke traplift kan er mee ophouden. De oplossing? Denk daar eens goed over na.
  • Kan er misschien beneden een ruimte worden ingericht om te slapen? 
  • Of laat een sprinklerinstallatie installeren, dat is uiteraard wel kostbaar.
Denk tot slot ook even na hoe ouderen derden kunnen alarmeren bij brand. 'Als er echt brand is, dan moet iemand er met een paar minuten zijn.'

9. Zorg dat uw huisnummer zichtbaar is

Misschien een bekendere tip, maar zorg dat uw huisnummer zichtbaar is. Ambulancemedewerkers moeten vaak uit buurtgemeenten komen, dan is het makkelijk als zij snel bij het juiste huis kunnen zijn. Het is natuurlijk zonde als hulpdiensten moeten gaan zoeken naar een adres als u echt hulp nodig hebt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!