Nieuws

Radio Kootwijk vindt het oké, dus komt de wisent definitief naar de Veluwe

De wisent
De Europese bizon, beter bekend als de wisent, komt naar de Veluwe. Dat heeft Staatsbosbeheer bepaald. De dorpsraad van Radio Kootwijk, waar het dier straks in de buurt rondloopt, peilde samen met de gemeente Apeldoorn het draagvlak voor komst van de wisent.
KOOTWIJK - De Europese bizon, beter bekend als de wisent, komt naar de Veluwe. Dat heeft Staatsbosbeheer bepaald. De dorpsraad van Radio Kootwijk, waar het dier straks in de buurt rondloopt, peilde samen met de gemeente Apeldoorn het draagvlak voor komst van de wisent.
Staatsbosbeheer zegt dat de komst naar de Veluwe half april doorgaat. Onder meer Stichting Wisent op de Veluwe wil de Europese bizon daar graag leefgebied geven. Volgens Staatsbosbeheer zijn tijdens de peiling veel 'waardevolle en kritische opmerkingen' gemaakt.

'Op het nippertje'

De dorpsraad zegt zelf blij te zijn met het goede verloop van de peiling: 'We weten nu goed wat het dorp van de komst van de wisenten vindt. Op het nippertje hebben de meeste bewoners het gevoel gekregen goed geïnformeerd te zijn.'

Grootste groep positief

In totaal stemde 41 procent voor de komst, 36 neutraal en 23 procent negatief. Contact met de dorpsraad, de gemeente en bewoners blijft nodig, zeggen Staatsbosbeheer, Stichting Wisent en ARK. Want draagvlak verstevigen voor de komst is 'heel belangrijk', zei Erik Klein Lebbink van Staatsbosbeheer vanmorgen op Radio Gelderland:

Niet beheersbaar

Als kritische noot geeft de dorpsraad wel mee dat het dorp denkt dat 'de effecten voor het dorp niet beheersbaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwerftoerisme en zwerfverkeer van mensen die zelfstandig proberen de Wisenten te zien.'
Vier wisenten moeten straks vanuit Duitsland richting hun nieuwe leefgebied komen. Na een maand of anderhalf, als de dieren gewend zijn, mogen ze zelfstandig op onderzoek uit in hun nieuwe wereld. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!