Nieuws

PvdA-Kamerleden willen oplossing voor renovatiecrisis Eusebiuskerk Arnhem

Eusebiuskerk Arnhem.
Er gloort hoop aan de horizon voor de Stichting Eusebius Arnhem. De stichting luidde begin deze maand de noodklok: er is dringend geld nodig voor de restauratie van de kerk, want 'anders regent het straks stenen'. PvdA-Kamerlid Cegerek diende maandag vragen in voor minister Bussemaker om tot een oplossing te komen voor de crisis. © archief
ARNHEM - Er gloort hoop aan de horizon voor de Stichting Eusebius Arnhem. De stichting luidde begin deze maand de noodklok: er is dringend geld nodig voor de restauratie van de kerk, want 'anders regent het straks stenen'. PvdA-Kamerlid Cegerek diende maandag vragen in voor minister Bussemaker om tot een oplossing te komen voor de crisis.
Samen met haar collega Jacques Monasch wil Yasemin Cegerek namens haar fractie van de minister weten of zij de berichtgeving van Omroep Gelderland las, en of Bussemaker ook vindt dat 'de Eusebiuskerk een onlosmakelijk en beeldbepalend onderdeel vormt van het hart van Arnhem'. 
Voor de restauratie is naar schatting nog 20 miljoen euro nodig, zegt de Stichting Eusebius Arnhem.
Cegerek zou het jammer vinden als de renovatie van het Rijksmonument stagneert. Ze wil kijken naar financieringsmogelijkheden.  
Overige vragen die de Kamerleden stellen: 
  • Welke rijkssubsidies zijn er de afgelopen 10 jaar verstrekt voor onderhoud en restauratie van de Eusebiuskerk en wat voor werkzaamheden zijn hiervoor verricht?
  • Weet u of er voor dit jaar een aanvraag voor Brim-subsidie is of wordt gedaan voor de Eusebiuskerk? Zo ja, verwacht u dat deze aanvraag gehonoreerd wordt met de extra middelen die er voor het Brim beschikbaar zijn?
  • Wat is de maximale hoogte van de Brim-subsidie voor de Eusebius-kerk en hoe wordt die berekend? Hoe verhoudt deze hoogte zich tot het bedrag dat benodigd is voor een volledige restauratie?
  • Klopt het dat de provincie verantwoordelijk is voor de financiering van restauraties? Zo nee, wat is hier onjuist of onvolledig aan? Zo ja, hoeveel geld ontvangen de provincies hiervoor?
  • Welke landelijke ondersteuningsregelingen zijn er voor restauratie, naast het Brim?
  • Weet u of de provincie Gelderland inderdaad alle betrokken partijen bij elkaar brengt om een oplossing te zoeken om de zeer noodzakelijke restauratie van de Eusebiuskerk voortgang te laten vinden? Zo nee, wilt u de provincie meedelen dat u bereid bent aan een dergelijk overleg deel te (laten) nemen vanuit de Rijksoverheid? Zo ja, wanneer verwacht u dat dit overleg plaats zal vinden?
Eerder stelden de provinciale CDA en D66-fracties ook vragen omtrent de renovatie en het geld dat hiervoor nodig is. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!