Nieuws

Rechtbank wijst schouw chaletmoord Ermelo af

Verdachte Janet S.
Er komt geen reconstructie van de zogenoemde chaletmoord in Ermelo. De rechtbank in Zutphen heeft dat besloten. De reconstructie was een verzoek van één van de raadsmannen in de zaak, de Arnhemse advocaat Den Otter.
ZUTPHEN - Er komt geen reconstructie van de zogenoemde chaletmoord in Ermelo. De rechtbank in Zutphen heeft dat besloten. De reconstructie was een verzoek van één van de raadsmannen in de zaak, de Arnhemse advocaat Den Otter.
De rechtszaak gaat over de moord op de 58-jarige zakenman Ton Kuijf uit Amersfoort. Zijn levenloze lichaam werd op 14 maart 2014 gevonden in een uitgebrand chalet in Ermelo. Hij is volgens justitie om het leven gebracht met een hakbijl. Drie verdachten zijn aangehouden.
Volgens de advocaat van de hoofdverdachte, een 31-jarige vrouw uit Kampen, kan een schouw of reconstructie duidelijk bieden over de vraag of zijn cliënt had zien of er iets of iemand in de slaapkamer van het chalet lag. De reconstructie zou volgens de advocaat op dezelfde datum als de gebeurtenissen twee jaar geleden moet worden gehouden, omdat dan de omstandigheden dezelfde zijn. 

Belastende verklaringen

Maar de Zutphense rechtbank vindt dat er voldoende informatie in het dossier over de zaak zit. Ook neemt de rechtbank in haar besluit mee, dat de verdachte al heeft gezegd, dat het chalet 'gewoon in de brand moest, want er zou iemand liggen' en 'dat er wel iets gebeurd is, waardoor iemand.... niet meer leefde'.
De officier van justitie vindt dat een reconstructie op een schouw nooit meer hetzelfde zou zijn. Bovendien wordt het chalet weer bewoond en zou het in dezelfde staat terugbrengen van het chalet als twee jaar geleden geen goed plan zijn. Dan zou er namelijk opnieuw brand moeten worden gesticht.

Besmette rechter

Eerder deze maand werd bekend dat een zitting in deze rechtszaak over moet. Een van de rechters is 'besmet' omdat hij in 2014 als (waarnemend) rechter-commissaris in deze zaak opdracht gaf aan het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Deze opdracht heeft geleid tot drie rapporten over het stoffelijk overschot van het slachtoffer in de chalet.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!