Nieuws

Roadblocks bij Waalbrug in Nijmegen vertellen van heftige strijd tijdens Tweede Wereldoorlog

NIJMEGEN - Twee roadblocks uit de Tweede Wereldoorlog worden vrijdag 11 maart teruggeplaatst bij de Waalbrug. De blokken waren bij de oprit van de Waalbrug aan de noordelijke kant van de Waal tevoorschijn gekomen.
Daar werkt de Rijkswaterstaat momenteel aan de nevengeul voor het project Ruimte voor de Rivier. 
De enorme blokken (3.35 m hoog, 2.25 dik en respectievelijk 4,5 en 5 m lang) van gewapend beton waren na de oorlog begraven, waarschijnlijk omdat het niet lukte om ze op te blazen. De twee meest aansprekende delen zijn door de gemeente Nijmegen bewaard om terug te plaatsen.

Kogelinslagen en granaatscherven

De Duitsers plaatsten in 1943 meerdere blokken op de oprit naar de Waalbrug aan de Lentse kant. Door twee smalle openingen kon verkeer gecontroleerd de brug op en af. Tientallen inslagen van kogels en granaatscherven vertellen de heftige strijd om de Waalbrug aan het eind van de oorlog. In verslagen van geallieerde soldaten werden ze ‘roadblocks’ of ‘roadbarriers’ genoemd.
Met de terugplaatsing van de blokken komt weer een stuk van het verleden terug in de stad. De teruggeplaatste blokken zullen onmiddellijk opvallen, liggend naast de weg naar de Waalbrug en dichtbij de plek waar ze tijdens de Tweede Wereldoorlog lagen.

Strijd wordt beleefbaar

Wethouder Ben van Hees: 'Dat de wegversperringen uit de oorlog weer zichtbaar worden, zorgt ervoor dat iedereen zich de gebeurtenissen rondom de Waalbrug tijdens de oorlog beter kan voorstellen. De inslagen van de kogels en mortieren maken de harde strijd tastbaar en beleefbaar.' 
Op een later moment komt er nog een informatiebord bij de roadblocks. Wie meer wil weten over deze en andere vondsten uit de Tweede Wereldoorlog kan op 28 maart, bij de opening van het nieuwe Rivierpark, meelopen met een van de drie archeologierondleidingen. Kijk voor meer informatie op www.nijmegen.nl/rivierpark
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!