Nieuws

Proefjes met zout op wereldnierdag

Op basisscholen Het Talent en De Verwondering in Nijmegen hebben de kinderen donderdagochtend geleerd hoe belangrijk het is je nieren gezond te houden. Dit onder andere met proefjes, filmpjes en gesprekken met een nierpatiënt.
NIJMEGEN - Op basisscholen Het Talent en De Verwondering in Nijmegen hebben de kinderen donderdagochtend geleerd hoe belangrijk het is je nieren gezond te houden. Dit onder andere met proefjes, filmpjes en gesprekken met een nierpatiënt.
De leerlingen van basisschool Het Talent kregen op de Wereldnierdag voorlichting van hoogleraar nierfysiologie Joost Hoenderop. ´Om je nieren gezond te houden is het belangrijk niet veel zout te eten. De kinderen daar bewust van maken is daarom erg belangrijk´. Aldus Hoenderop.
Op deze dag deden de leerlingen testjes met zout en proefjes die de filterfunctie van de nieren laten zien. Veel mensen weten dat de nieren afvalstoffen uit het bloed filteren. Wat ze meestal niet weten is dat de nieren veel meer functies hebben, ze regelen de bloeddruk, zouthuishouding en produceren hormonen. In filmpjes werd getoond hoe dit werkt.