Nieuws

Wijchen zenuwcentrum Ja-campagne referendum

WIJCHEN - De voorzitter van de Stichting Oekraïners in Nederland uit Wijchen heeft er naast zijn reguliere baan een nieuwe, stevige klus bij. Nu het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne steeds dichterbij komt wordt zijn keukentafel langzaam maar zeker een zenuwcentrum voor de Ja-campagne in Nederland.
Er wordt hartelijk gelachen om uitzending gemist aan een keukentafel in Wijchen. Arjan Lubach legt in zijn show uit wie het Nee-kamp en wie het Ja-kamp zijn in aanloop naar het referendum op 6 april. 'Oh ja, dan heb je nog de Nederlandse bevolking. Nou, die zijn heel duidelijk. Die zeggen van: ja hallo! Weten wij veel!' Herkenbaar voor Mykhaylo Khrystenko uit Wijchen. Hij is voorzitter van de Stichting Oekraïners in Nederland.

Corrupt land

Een belangrijk deel van JA-campagne wordt gevoerd vanuit Wijchen. Daar is Khrystenko met anderen razend druk. Met name online. 'Steeds meer', zegt hij. 'In het begin was er bijna niemand geïnteresseerd.' Veel kritiek komt erop neer dat Oekraïne een corrupt land is waar je beter geen zaken mee kunt doen. 'Het is een corrupt land ja, dat ontkent niemand', zegt hij. Maar het JA-kamp denkt dat toenadering toe de Europese Unie die corruptie juist kan helpen inperken door toename van welvaart.

Euroscepsis

Vanuit Wijchen is veelvuldig contact met het land waar het allemaal om gaat. Onder meer via Skype. Een journaliste uit Kiev die de Stichting Oekraïners in Nederland hulp biedt zegt tijdens zo'n Skypegesprek: 'Het doel van het referendum heeft niets te maken met Oekraïne. De euroscepsis van de Nederlanders wordt gebruikt voor het bedrijven van populisme.'

'Nee is als een klap in het gezicht'

En niet alleen Europa, ook de Oekraïense buurman Rusland volgt het referendum met aandacht. 'Dat betekent eigenlijk dat Oekraïne tussen twee vuren zit', zegt Khrystenko. Een duidelijk nee zou de Oekraïense bevolking als een klap in het gezicht ervaren, gaat hij verder. 'Er zijn meer dan honderd mensen gestorven op Maidan toen zij daar Europese normen en waarden verdedigden.'

Tegenstanders zetten wc-rollen in

Dat lang niet iedereen voor is, bleek eerder dit jaar. Een Arnhems bedrijf laat wc-rollen bedrukken met anti-Oekraïneteksten. Symbolisch, zodat mensen 'hun kont kunnen afvegen met Oekraïne als nieuw lid van de EU.
Meer weten over het associatieverdrag en wat dit inhoudt? Kijk dan hier.