Nieuws

Helden en heldendaden in Gelderland

Brandweerman reanimeert kat in Ede
Het zijn mensen die meestal uit de schijnwerpers willen blijven: helden, tegen wil en dank. Of het nu burgerplicht is of getuigt van grote moed, feit blijft dat degenen die niet denken maar doen als het er op aankomt, het verschil maken. Doetinchemmer Cees Wonnink deed dat woensdag.
ARNHEM - Het zijn mensen die meestal uit de schijnwerpers willen blijven: helden, tegen wil en dank. Of het nu burgerplicht is of getuigt van grote moed, feit blijft dat degenen die niet denken maar doen als het er op aankomt, het verschil maken. Doetinchemmer Cees Wonnink deed dat woensdag.
Wonnink redde met zijn collega een 22-jarige Velpse die met haar auto op de IJssellaan een sloot inreed. Zoals Wonnink naderhand reageerde, reageren er velen: 'Het is je burgerplicht, ik vind het niet zo bijzonder'. Maar Omroep Gelderland vindt van wel. Hoog tijd deze helden eens in het zonnetje te zetten.
Een overzicht van de meest bijzondere, heldhaftige en spectaculaire heldendaden van de afgelopen maanden.

Geen leven is te klein

Hoe klein ook, elk leven is een leven. En iemand die een dier in nood helpt, kan voor veel mensen niet meer stuk. Deze brandweerman in Ede gaat begin februari een brandend appartement binnen en vindt daar een kat wiens hart niet meer klopt. De brandweerman reanimeert het dier met succes: hij draagt het katje levend en wel over aan de dierenambulance.

'Even stoppen' maakt het 2x verschil

Afgelopen weekend wil iemand een einde maken aan zijn leven door van De Snelbinder te springen, een fietsbrug in Nijmegen. Een alerte man uit Lent stopt en praat 45 minuten op de persoon in, totdat het slachtoffer uiteindelijk met de politie meegaat en aan de hulpverlening wordt overgedragen.
Niemand schiet de Lentenaar in de tussentijd te hulp bij zijn redding. De politie vindt de man een held en geeft hem een bloemetje, want wie weet hoe het was afgelopen als deze voorbijganger zijn hart niet liet spreken?
Een verwarde jongen loopt in januari over de snelweg A50 bij Apeldoorn, met alle risico's van dien. Dat ziet ook een Groningse vrachtwagenchauffeur, die stopt en de jongen tegenhoudt. Een passant ziet het voorval en is onder de indruk van de doortastendheid van de chauffeur maar vergeet hem dat te vertellen. Ze start een Facebookactie om de man op te speuren, wat lukt. Maar net als bij Wonnink hoeft dat alles nu ook weer niet per se van deze nuchtere Groninger.

Redders in (brand)nood

Slechts 19 jaar is hij, maar zijn daden zijn er niet minder om: Mike Hermsen uit Wijchen sleept vorig jaar met enkele vrienden ter nauwernood een oudere dame uit haar brandende appartement. Hij komt net terug van een avondje stappen, als hij een telefoontje krijgt: brand in een appartementencomplex aan het Europaplein.
De vlammen slaan eruit. Na een korte inspectie, treft Mike de vrouw aan; ze is er slecht aan toe maar komt door adequaat optreden van Mike en zijn vrienden levend uit haar appartement.
Dat geldt ook voor een gezin uit Vaassen, dat het er in februari levend vanaf brengt nadat de buurman hulp verleent als in de woning brand is uitgebroken. Hij helpt de kinderen, die al wanhopig uit het raam naar adem happen, en verleent assistentie aan de brandweer. De moeder van de kinderen moet wel naar het ziekenhuis omdat zij gewond raakt.

Met pijn en moeite gepakt

Van een heel andere heldenorde zijn dappere lieden die dieven en ander gespuis weten te stoppen, zoals de destijds 28-jarige Nicky Wieskamp uit Zelhem. Hij pakt in november een zakkenroller die een portemonnee heeft gestolen van een Zelhemse vrouw.
Wieskamp wil die dag even boodschappen doen en hoort bij het binnengaan van de supermarkt een vrouw schreeuwen 'Hij heeft mijn portemonnee'. Daarop zet hij de achtervolging in. Omdat het regenachtig en glad is, glijdt Wieskamp uit over glibberige bladeren. Hij breekt zijn pols, maar dat weerhoudt hem er niet van de zakkenroller alsnog bij zijn kladden te grijpen en naar het politiebureau te brengen.

Hop! De gracht in

Wat te denken van de toen 19-jarige Jan Roozeboom uit Doornspijk? Hij haalt in november een peuter van twee jaar uit het water. Het jochie is met zijn buggy in een gracht bij Elburg terechtgekomen. Jan is met zijn moeder in Elburg. Als ze terugkomen van de markt zien moeder en zoon een oudere mevrouw wild staan zwaaien.
De vrouw roept om hulp, waarna Jan in het water een buggy en kind ziet liggen. Hij trekt direct zijn kleren uit en duikt het water in. Het kind hoest en proest wat nadien maar brengt het er goed vanaf. Van de wethouder krijgt  hij vervolgens een bos bloemen uitgereikt, voor de familie van het kind is hij een absolute held. En voor ons ook.
Dit artikel bevat maar enkele heldenverhalen. Uiteraard kunnen we niet alle verhalen hier samenvatten, maar mocht u nog een toevoeging hebben, zet u dit dan in de comments op Facebook?
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!