Nieuws

Nieuw zwembad blijft molensteen voor Culemborg

Bestuurlijk Culemborg was opgelucht, halverwege januari. Na jaren van onrust rond de bouw van het nieuwe zwembad, was daar nu eindelijk de officiële opening.
CULEMBORG - Bestuurlijk Culemborg was opgelucht, halverwege januari. Na jaren van onrust rond de bouw van het nieuwe zwembad, was daar nu eindelijk de officiële opening.
De rust heeft net iets meer dan een maand geduurd. Dinsdag werd bekend dat zwembad De Waterlinie voorlopig dicht is vanwege een hele reeks problemen. Zo is duiken niet veilig, kunnen zwemmers bekneld raken en zijn er klachten over zwemmersjeuk. De provincie aarzelt niet en bepaalt dat het bad onmiddellijk dicht moet.
Het is het nieuwste hoofdstuk in de korte maar roerige geschiedenis van het zwembad, die begint in 2011.
In dat jaar wordt duidelijk dat de gemeente Culemborg moet bezuinigen op zwembad De Meer. Het college geeft opdracht om te kijken naar wat het meest voordelig is: renoveren of nieuwbouw. In november van dat jaar wordt de voorkeur uitgesproken voor een 2521-zwembad.
2521-zwembad
Het zogenoemde 2521-zwembad (25 meter lang en 21 meter breed) wordt gepresenteerd als efficiënt, modern en multifunctioneel. Het concept is in Culemborg voor de tweede keer toegepast. Ook in Alblasserdam ligt een 2521-bad, dat in het begin ook te maken had met problemen.

Recreatiezwemmers

Ook een groep recreatiezwemmers heeft moeite met het nieuwe zwembad. Ze vinden dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun wensen en pleiten voor het opknappen van het bestaande zwembad De Meer.
De zwemmers willen een referendum en overhandigen tijdens de gemeenteraadsvergadering 1000 handtekeningen aan burgemeester Roland van Schelven. Zonder resultaat. De gemeenteraad hakt voor het zomerreces in 2014 de knoop door: het zwembad komt er. Kosten: 5 miljoen euro.

Twee records

Niet lang daarna struikelt het college van burgemeester en wethouders over het project. Collegepartijen VVD en D66 hebben grote moeite met de manier van politiek bedrijven van coalitiepartner de ChristenUnie. De breuk is onvermijdelijk. Het is het eerste college in Nederland dat valt na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Het gebeurt op 7 juli.
Culemborg behaalt vervolgens nog een landelijk record. Het formeren van een nieuw bestuur na de val duurde langer dan ooit sinds bij gemeenten het dualisme werd ingevoerd, in 2002.  
In december is er dan een nieuw college. De ChristenUnie is geloosd en VVD en D66 gaan verder met GroenLinks en de PvdA.

Bouw verloopt voorspoedig

In maart 2015 wordt symbolisch de eerste paal geslagen en de bouw verloopt volgens plan. De prognose van de gemeente dat het gebouw eind 2015 klaar is, komt uit. Ook de verwachting dat in het eerste kwartaal van 2016 de eerste zwemmers in het water liggen, is niet te optimistisch. De bouw blijft ook binnen het budget: zo'n 5 miljoen euro.
Ondertussen komt er een vers zwembadbestuur. Op 18 januari gaat het zwembad open en lijken alle strubbelingen in de aanloop vergeten. 

Provincie niet ingelicht

Tot deze week bekend wordt dat de provincie niet is ingelicht over de opening, terwijl dat wel had gemoeten. Daardoor is het bad vooraf niet geïnspecteerd en dat is in Nederland wel verplicht. Bovendien constateert de provincie dat de bouwtekeningen niet zijn aangepast, terwijl dat wel had gemoeten omdat ze niet voldeden aan de veiligheidseisen. 
Het bestuur ziet de bui al hangen en doet de deur van het bad op 22 februari op slot. Een dag later laat de provincie weten dat het zwembad voor onbepaalde tijd dicht blijft.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!