Nieuws

Jumbo roept opnieuw gerookte zalmproducten terug

Winkelketen Jumbo roept alle gerookte zalmproducten terug. Dit doet de supermarkt naar aanleiding van een uitgebreide steekproef bij de leverancier van de zalm. Daar werd de gevaarlijke bacterie Listeria op de vis gevonden.
ARNHEM - Winkelketen Jumbo roept alle gerookte zalmproducten terug. Dit doet de supermarkt naar aanleiding van een uitgebreide steekproef bij de leverancier van de zalm. Daar werd de gevaarlijke bacterie Listeria op de vis gevonden.
Eerder deze week riep Jumbo al zalmsnippers en zalmplakken terug. Maar nu gaat het om tien verschillende producten, waaronder gerookte zalmsnippers, gerookte Noorse en Schotse zalm. De Listeriabacterie kan vooral een een gevaar vormen voor de gezondheid van zwangere vrouwen, ouderen en mensen met een verzwakt afweersysteem.

Onderzoek Omroep Gelderland

Onderzoek van Omroep Gelderland toonde onlangs aan, dat de leverancier van de gerookte zalmproducten het onderzoek naar de Listeriabacterie niet op orde heeft. De leverancier zei in 2014 en 2015 zelf nooit Listeria te hebben gevonden op de vis. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zette daar vraagtekens bij en voerde daarom extra controles uit. Waaronder vorige week nog een herinspectie bij leverancier H. van Wijnen uit Krimpen aan de IJssel. De leverancier Van Wijnen staat sinds vorige week onder verscherpt toezicht.
Jumbo heeft de leverancier om opheldering gevraagd en neemt voorlopig geen producten meer van het bedrijf af.

Leverancier roept zelf ook zalm terug

Zalmrokerij H. van Wijnen uit Krimpen aan de IJssel roept zelf ook consumenten op om gerookte Toastzalm 100 gram in verpakking van H. van Wijnen niet te eten. Het gaat om Smoked Toast Salmon met de code 99236 05AJ met een tenminste houdbaar tot-datum van 24-2-2016. Ook in die toastzalm zit de Listeria-bacterie.

Ook forel met Listeria

Prijsvechter Aldi vroeg deze week ook klanten om bij hem gekochte gerookte regenboogforel niet te eten en terug te brengen naar de winkel. Want ook daar zou de Listeria-bacterie op te vinden zijn, de vis komt namelijk van dezelfde leverancier als de zalm bij de Jumbo.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!