Nieuws

Hoorspel over de Razzia van Putten

PUTTEN - Putten heeft een nieuwe manier om de razzia van Putten te beleven. Door het maken van drie luisterplekken op historische locaties kunnen toeristen en belangstellenden het verhaal van de aanslag en de razzia in Putten zelf ervaren.
De razzia van Putten is één van de zwartste bladzijden uit de tweede wereldoorlog. Het dorp werd hard geraakt in de oorlog nadat bij een aanslag van een verzetsgroep een Duitse officier omkwam. De Duitsers wilden vergelding. Er werd bevel gegeven om alle mannen uit het dorp te deporteren en de huizen plat te branden.

Hoorspel zo echt mogelijk

Op 1 oktober werd het dorp afgegrendeld. Mannen werden bijeengedreven en opgesloten in de kerk en het schoolgebouw. Zeven mensen werden doodgeschoten. Een dag later gingen de andere mannen op transport richting kamp Amersfoort. Enkele tientallen werden vrijgelaten, maar 601 mannen werden gedeporteerd. Slechts 48 mannen keerden terug uit de concentratiekampen. Jannes Priem overleed drie jaar geleden. Hij was de laatste teruggekeerde die uit eigen ervaring kon vertellen wat er was gebeurd.  
De luisterplekken zijn een onderdeel van de Liberation Route Europe een Europees netwerk van plekken waar bezoekers informatie kunnen krijgen over historische gebeurtenissen. In Putten kunnen bezoekers op de plek van de aanslag een hoorspel beluisteren. Volgens de organisatie is extra aandacht besteed om het hoorspel zo echt mogelijk over te laten komen.
De locaties zijn:
1. Oldenallersebrug. Hier vond de aanslag in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 plaats
2. De gedenksteen aan de zuidzijde van de Oude Kerk, vanaf hier werden mannen weggevoerd
3. Naast de Herdenkingshof en De Vrouw van Putten; hier wordt jaarlijks de razzia herdacht

Verdriet is er nog steeds

Evert Hendrik de Graaf is dertig jaar betrokken geweest bij de stichting en hij is vernoemd naar twee familieleden die zijn weggevoerd. 'Het stempelt je leven als je die namen krijgt.' Vertelt hij: 'Ook voor anderen, ik heb vrienden waar de vader van is weggevoerd. Daar merk je nog steeds dat stille verdriet ook na 71 jaar.' De Graaf was jarenlang geschiedenisleraar, daarnaast is hij wethouder geweest in Putten. Volgens hem is het een goede manier om het verhaal van de razzia van Putten door te vertellen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!