Nieuws

Asielzoekers Heumensoord demonstreren weer voor betere leefomstandigheden

NIJMEGEN - Ongeveer 150 vluchtelingen uit tentenkamp Heumensoord demonstreren maandagmiddag tegen de slechte leefomstandigheden in het kamp.
De demonstratie is om 12.00 uur begonnen op de Beukenlaan (bij Heumensoord) en eindigde op het Koningsplein, in het centrum van stad en vlakbij het gemeentehuis. Daar zullen drie vluchtelingen en een Nederlander, die de vluchtelingen helpt, een gesprek hebben met burgemeester Bruls.
Tijdens de demonstratie liepen vooral mannen mee, op spandoeken was te lezen dat zij erg ontevreden zijn over Heumensoord: 'Camp Heumensoord is the worst', zo was op een van de doeken te zien. Op een ander doek staat een dankwoord aan Nederland.
'De politie loopt ook mee om de veiligheid te garanderen', zei een woordvoerder van de gemeente maandagmorgen. 'Dan doel ik op een veilige tocht in verband met het verkeer en dergelijke.'

Asielzoekers vaker in opstand

De asielzoekers in Heumensoord komen vaak op voor hun rechten. Dat begon al in oktober 2015, toen de asielzoekers vooral klaagden over de kou in de paviljoententen. Daarnaast waren ze niet tevreden over de hygiënische omstandigheden en de maaltijden in de opvang.
Twee maanden later was het weer zover. Toen protesteerden de inwoners van Heumensoord tegen de lange procedures. Daarbij riepen de asielzoekers ook de hulp in van de Nijmeegse burgemeester Bruls door hem een brief aan te bieden.
Een paar dagen geleden kwamen ook zo'n 50 bewoners nog in opstand. Zij baalden ervan dat de maximale asielprocedure verlengd werd. De groep wilde niet gaan slapen en dreigde onder meer met een bezetting.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!