Nieuws

Studentenorkest en Syrische Marco Borsato geven gratis concert voor 1400 asielzoekers

NIJMEGEN - Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) en Mohamed Bash speelden zaterdagmiddag in De Vereeniging in Nijmegen voor meer dan 1200 vluchtelingen. De meesten komen uit de noodopvang Heumensoord.
Het NSO is momenteel op tournee. Eén van de gastoptredens in Nijmegen komt van een uit Syrië afkomstige vluchteling, Majed Saraydeen. Saraydeen bespeelt de nej, een Syrische fluit. In eigen land was hij dirigent van een groot orkest, componist én solist. Voor het concert in Nijmegen heeft hij werken gearrangeerd.

De Syrische Marco Borsato

Mohamad Bash vloog speciaal voor het concert naar Nederland. Hij is één van de beroemdste zangers van Syrië, te vergelijken met Marco Borsato in Nederland. Hij zong slechts twee nummers, maar hij vond het de reis waard. Bash: 'Ik wil mensen laten weten dat ze hoop moeten houden en blijven dromen van een betere toekomst.'

Extra concert

Het NSO toert in februari door Nederland met een concert met het thema 'Vrijheid'. Er worden tussen 6 en 16 februari 11 concerten in Nederland gegeven. Na de optredens in eigen land volgen er nog drie concerten in Spanje. Het optreden voor de vluchtelingen is een extra concert dat voor het reguliere concert 's avonds in de Vereeniging wordt gegeven.
In Nijmegen worden werken gespeeld van Claude Debussy (Général Lavine), Trevor Grahl (Screen Memories), Maurice Ravel (Pianoconcert voor de linkerhand) en Béla Bartók (Concert voor orkest).

Muzikanten uit het hele land deden auditie

Het Nederlands Studenten Orkest is een orkest zonder vaste bezetting dat één periode per jaar bij elkaar komt. Net als ieder jaar hebben de jonge talenten ook dit jaar weer auditie moeten doen om in het orkest te komen. Vanuit alle hoeken van Nederland hebben de muzikanten zich aangemeld. Toen de samenstelling rond was, is er negen dagen achter elkaar zeer intensief gerepeteerd, zo'n negen à tien uur per dag. Toen was het orkest klaar voor een concert. Een concept dat ieder jaar wordt gevolgd. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!