Nieuws

Oprichter 'kamperen bij de boer' overleden, vakantiebeurs gaat toch door

In de Americahal in Apeldoorn is zaterdag de vakantiebeurs van de Stichting Vrije Recreatie, in de volksmond bekend als kamperen bij de boer. De beurs heeft dit jaar een zwarte rand: oprichter van de SVR Wim van den Berg wordt de dag ervoor begraven.
APELDOORN - In de Americahal in Apeldoorn is zaterdag de vakantiebeurs van de Stichting Vrije Recreatie, in de volksmond bekend als kamperen bij de boer. De beurs heeft dit jaar een zwarte rand: oprichter van de SVR Wim van den Berg wordt de dag ervoor begraven.
Van den Berg overleed begin deze week aan de gevolgen van kanker. Hij was 74 jaar. 'Het was zijn wens om de beurs in Apeldoorn, en ook die van volgende week in Gorinchem, te laten doorgaan. Dat doen we ook', zegt een medewerkster.
In 1970 begon Van den Berg een boerencamping, hij wilde stadsmensen de mogelijkheid bieden om ook te kunnen genieten van groen en de natuur. Dat werd hem niet in dank afgenomen.

Agenten met trekker weggejaagd

Twee jaar geleden zei hij daarover: 'Al snel stond de burgemeester met een aantal agenten voor mijn erf. Of de kampeerders zo snel mogelijk konden verdwijnen, omdat ik er geen vergunning voor had. Ik heb de agenten toen met mijn trekker weggejaagd.' Van den Berg kreeg een voorwaardelijke boete.
Met zijn eigen camping richtte hij ook de Stichting Vrije Recreatie op. In 2014 droeg hij het voorzitterschap over aan zijn dochter Corine. Inmiddels zijn zo’n 2000 boerencampings in binnen- en buitenland aangesloten bij de SVR. Gelderland telt er tientallen.
Twee jaar geleden maakte TV Gelderland een reportage van de vakantiebeurs van de SVR in Apeldoorn:
De beurs in de Americahal in Apeldoorn is zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. Deze beurs trekt jaarlijks tussen de 8000 en 9000 bezoekers.