Nieuws

Zat mijn overgrootvader in het gesticht? Groot Graffel in Warnsveld weet 't

WARNSVELD - Altijd al willen weten of een vroeger familielid verbleef in voormalig psychiatrisch ziekenhuis Groot Graffel in Warnsveld? Dat kan iedereen binnenkort via internet uitzoeken.
Vrijwilligers startten namelijk woensdag in Warnsveld met het in kaart brengen van alle namen van vroegere patiënten. Landelijk gebeurt dat al op grote schaal met oude registers van de burgerlijke stand.
Dat het ook met patiëntenbestanden gebeurt, is vrij zeldzaam. Mirjam van Velzen van het Regionaal Archief Zutphen: 'Het is voor ons een grote wens om het vroegere dossier van Groot Graffel op deze manier toegankelijk te maken.'
De veertig registers, die soms per stuk wel 10 kilo wegen, zijn eerst al één voor één ingescand. Nu gaan vrijwilligers die scans napluizen op namen zodat die over een half jaar allemaal in een register gezet zijn. 

Geen gevaar voor privacy

'Dan kan iedereen op naam gaan zoeken in het digitale, historische patiëntendossier en hoeven wij de zware, kwetsbare boeken niet uit het depot te sjouwen. Het gaat overigens om dossiers van vóór 1938. Jonger mag niet in verband met de privacy'.
De Zutphense wethouder Patricia Withagen gaf het startsein voor het indexeren van de historische patiënten-registers uit de periode 1842-1938 van het Oude en Nieuwe Gasthuis. Ze deed dat door zelf wat namen in te voeren.
Het Regionaal Archief Zutphen heeft het project aangemeld bij de landelijke website Vele Handen. Via deze website kunnen vrijwilligers thuis en overal naamgegevens invoeren zodat de oude registers online doorzoekbaar worden.

Groot en zwaar

Op het online platform Vele Handen zijn duizenden vrijwilligers actief om oude archieven doorzoekbaar te maken. De registers van het Oude en Nieuwe Gasthuis zijn bijzonder omdat er veel patiënten van buiten de regio Zutphen kunnen worden teruggevonden.
Aangezien de registers groot en zwaar zijn en een complete index op naam ontbreekt, is doorzoeken op dit moment nog erg lastig. Dankzij de hulp van vele vrijwilligers zal dat eind van dit jaar anders zijn.
Het Oude en Nieuwe Gasthuis in de Zutphense binnenstad kreeg onder de bezielende leiding van Johannes Ramaer vanaf 1841 landelijke bekendheid. Hij was een van de meest vooruitstrevende psychiaters in Nederland in de 19e eeuw.

Binnen- en Buitengesticht

Dat zorgde voor een toestroom van patiënten uit het hele land. Daarom werden in 1902 op het landgoed Groot Graffel in Warnsveld nog twee paviljoens geopend. Om beide locaties uit elkaar te houden, sprak met over Binnengesticht als het over Zutphen ging en Buitengesticht als het over Warnsveld ging.
Er werd vaak niet gesproken over familieleden die waren opgenomen en soms werd hun bestaan zelfs verzwegen. Door het op naam toegankelijk maken van de registers kunnen de vroegere bewoners van het Binnen- en Buitengesticht binnenkort eenvoudiger door hun nazaten worden teruggevonden.
Het Regionaal Archief Zutphen kon dit project starten dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Oude en Nieuwe Gasthuis.