Nieuws

Raadsleden haken af vanwege agressie en bedreigingen

Egtberts is één van de bedreigde raadsleden
7 procent van alle raadsleden in Nederland denkt erover om te stoppen na bedreigingen, dat blijkt uit een enquête van raadslid.nu. Dat is de vereniging van lokale politici.
GELDERMALSEN - 7 procent van alle raadsleden in Nederland denkt erover om te stoppen na bedreigingen, dat blijkt uit een enquête van raadslid.nu. Dat is de vereniging van lokale politici.
Aanleiding voor het onderzoek zijn de spanningen in gemeenten rondom de opvang van vluchtelingen.
Daarnaast twijfelt 12 procent van alle raadsleden of ze zich nog beschikbaar zullen stellen voor een nieuwe periode. In Gelderland zijn recent Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP in Geldermalsen, en raadslid Hans Egtberts van de D66 in Duiven nog bedreigd. Zij laten zich alleen niet zo snel afschrikken.

'Geen last van'

Van Bruchem werd bedreigd voor de raadsvergadering in Geldermalsen waar over de opvang van 1500 vluchtelingen gesproken zou worden. Hij liet weten niet bang te zijn. 'Ik voel me beschermd door God, ik heb er geen last van. Maar het gezin is geschokt.'
Egtberts werd meerdere keren bedreigd en liet zich er in eerste instantie niet door afschrikken. Toch vroeg hij zich wel af: 'Als ik morgenochtend opsta, ligt er dan een steen in mijn kamer?' Hij besloot aangifte te doen van de daaropvolgende bedreigingen.
Hij vertelde erover bij Omroep Gelderland:

'Niet vrij om alles te zeggen'

Uit het onderzoek blijkt dat andere raadsleden wel eerder aangeven dat ze stoppen. 'Als er bedreigingen aan mijn adres komen, kan ik dat wel aan, maar als het ook invloed heeft op mijn vrouw en kinderen zal ik direct stoppen', aldus een gemeenteraadslid. Een ander raadslid geeft aan zich door de dreigementen 'niet helemaal vrij te voelen om alles te zeggen'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!