Nieuws

Ondanks kritiek blijft Heumensoord open

Noodopvang Heumensoord bij Nijmegen blijft gewoon open. Er verscheen woensdag een kritisch rapport van de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de mens over het kamp waar ongeveer 3000 asielzoekers worden opgevangen. D66 vraagt naar aanleiding van dat rapport om noodmaatregelen, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) wil alleen toezeggen dat de noodopvang 'iedere dag iets beter wordt.' © ANP
NIJMEGEN - Noodopvang Heumensoord bij Nijmegen blijft gewoon open. Er verscheen woensdag een kritisch rapport van de Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de mens over het kamp waar ongeveer 3000 asielzoekers worden opgevangen. D66 vraagt naar aanleiding van dat rapport om noodmaatregelen, maar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) wil alleen toezeggen dat de noodopvang 'iedere dag iets beter wordt.'
'Het kabinet heeft het altijd over sober. Dat lijkt hier toch echt doorgeschoten als de conclusie is dat het mensonwaardig is', aldus kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D6). Staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) zegt over Heumensoord 'het zal nooit worden wat we onder normale omstandigheden zouden aanbieden.' Dijkhoff is dan ook niet van plan om Heumensoord te sluiten. 'Het alternatief, geen opvang, is nog slechter.' Dijkhoff benadrukte dat er nog steeds elke week zevenhonderd vluchtelingen naar Nederland komen.

'Traumatische ervaringen'

Wat kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) het meest steekt, is dat het volgens hem om asielzoekers gaat die vaak traumatische ervaringen hebben opgedaan tijdens hun reis door Europa. 'Dat ze dan nu in de situatie komen waarin het voor hen weer een stukje erger wordt. Dat het schadelijk is voor hun gezondheid en hun veiligheid. Dat is een heel pijnlijke conclusie, zeker als het College voor de Rechten van de Mens stelt dat het COA eigenlijk niet weet wat er daar in Heumensoord allemaal gebeurt.'

Reacties van vluchtelingen

De reacties van bewoners van Heumensoord zijn wisselend. Zo zegt een bewoner dat hij hoopt dat hij nooit meer in 'zo'n kamp' hoeft te wonen. Sommigen klagen over het gebrek aan deuren en dus het gebrek aan privacy. Er zouden acht mensen op één kamer wonen. Iemand zegt dat het onmogelijk is om met zoveel verschillende culturen onder één dak te wonen.
Er wordt ook gerelativeerd. 'Het is beter dan oorlog en bommen', zegt een vrouw. Een ander zegt 'ik voel me niet onveilig' en terwijl er veel klachten zijn over geluidsoverlast zegt iemand anders weer 'ik slaap hier als een baby'.

COC: extra maatregelen voor LHBT'ers

Homobelangenorganisatie COC zegt dat het rapport duidelijk maakt dat er extra maatregelen moeten komen voor LHBT'ers (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders). Het COC pleit opnieuw voor vertrouwenspersonen en safe houses.

Heumen: zaken zijn bij ons bekend

Burgemeester Paul Mengde van de gemeente Heumen is niet verrast door de conclusies. 'Het gaat over zaken die bij ons bekend zijn, mede op basis van gesprekken met vrijwilligers en het COA.' Mengde zegt dat de noodopvang van begin af aan is neergezet als een 'sobere en humane opvang'. In Heumen en Nijmegen is vorig jaar besloten 3000 mensen op te vangen op Heumensoord toen duidelijk was geworden dat er snel onderdak nodig was voor de grote stroom vluchtelingen.

Heumensoord sluit uiterlijk 1 juni

De noodopvang Heumensoord sluit uiterlijk 1 juni 2016. Dan moeten de bijna 3000 vluchtelingen in het kamp plaatsmaken voor de militairen. Die lopen de Vierdaagse 2016; het wandelevenement is van 19 tot en met 22 juli.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!