Nieuws

Einde van carnaval met popverbranden, haringhappen en foekepotten

Foekepotten
Het is vandaag vastenavond (vette dinsdag) en dus is de laatste dag dat je officieel in je carnavalsoutfit over straat mag. Het carnaval wordt vandaag officieel afgesloten.
ARNHEM - Het is vandaag vastenavond (vette dinsdag) en dus is de laatste dag dat je officieel in je carnavalsoutfit over straat mag. Het carnaval wordt vandaag officieel afgesloten.
Kinderen kunnen vanmiddag hun zakken vullen met foekepotten. Als ze zingend en verkleed langs de deuren gaan kunnen ze tassen vol snoep binnenhalen.

Foekepotterij

Vroeger kregen de kinderen vooral geld, tegenwoordig vooral snoep (of een keer fruit, tot teleurstelling van de kinderen). Tegenwoordig is er niemand meer die met een originele foekepot de straat op gaat, maar zingen doen ze nog wel.
Foekepotterij, foekepotterij, geef mij een centje, dan ga ik voorbij,
Ik heb geen geld om brood te kopen, daarom moet ik met de foekepotte lopen,
Foekepotterij, foekepotterij, geef mij een centje dan ga ik voorbij.
De originele foekepot waar vroeger mee gelopen werd was een conservenblik of een aardenwerken pot waar een varkensblaas over gespannen werd. Het heet een muziekinstrument, maar meer dan zacht foek foek geluid komt er niet uit. Wel eerst even in je handen spugen. 
Het maken van een foekepot is een vak apart:

Haringhappen en popverbranden

Of het nu is om de kater te verdrijven of dat het meer te maken heeft met de vastentijd, daar verschillen de meningen over, maar in sommige plaatsen wordt carnaval afgesloten met het haringhappen.
En het carnaval is echt afgelopen als de pop in vlammen op gaat. In Apeldoorn doen alle verenigingen dat samen om 21.11 uur, onder begeleiding van een dweilorkest dat treurmuziek speelt. Sommigen gooien hun kiel of pet in het vuur. In Woezik (gemeente Wijchen) stellen ze het zo lang mogelijk uit en gaat de pop (het Woeziks Jupke) om middernacht op het vuur.

Hoe viert u carnaval?

Lees meer over carnavalstradities op www.eenwagenvolverhalen.nl, de site over tradities in Gelderland. De redactie van Een wagen vol verhalen is benieuwd naar uw carnavalstradities en wil graag weten of kinderen bij u in de woonplaats aan foekepotten doen. Stuur een mailtje naar eenwagenvolverhalen@gld.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!