Nieuws

Bier of seks? en 4 andere dilemma's voor de carnavalszangers van Het Feestteam

DRUTEN - Omroep Gelderland ging een dag op pad met carnavalsduo Het Feestteam. Ze zien elkaar tijdens de carnavalsweek meer dan hun eigen vrouw: 'Het is als een huwelijk, maar dan met slingers en confetti.'
Ze staan ruim 100 keer per jaar samen op de planken. Stan van den Dobbelsteen uit Druten en Frank de Bruijn uit Wijchen vormen samen Het Feestteam. Stan is een beetje schor, maar dat verbaast hem niets. In de carnavalsweek hebben ze 20 optredens staan, het is de drukste periode van het jaar.
Omroep Gelderland volgde het duo een dag en legde ze vijf dilemma's voor.

Iedereen leeft naar Carnaval toe

Ze dragen rood-wit geblokte sjaal, een Brabantse sjaal boven hun met smileys beladen feestoutfit. 'Na elf optredens ruikt het wel een beetje, maar we hebben geen tijd om ze naar de stomerij te brengen.' Frank legt zich er bij neer, er is toch geen tijd om er iets aan te doen.
Ze hebben maandag optredens in Vaassen, Druten, Etten-Leur en nog 3 andere steden. Voor het duo is Carnaval een bijzondere tijd, het is hun favoriete tijd van het jaar. 'Iedereen leeft er naar toe. Het is alsof je een bruiloft plant: je kiest je outfit, zoekt een cateraar en dan is de dag er.'

Beste feestact van Nederland

De Veluwe staat niet bekend als een plek waar veel carnaval wordt gevierd. Toch hebben zich honderden bont geklede mensen verzameld in Dorpscentrum De Wieken. De meisjes lopen in sexy outfits, maar aan de tafels zitten ouderen gemoedelijk heen er weer te wiegen op de klanken van een accordeonist die Duitse schlagers zingt. Zo meteen komt Het Feestteam op, met moderne carnavalsnummers met een behoorlijke beat.
Stan en Frank staan in de kleedkamer. Als ze al zenuwachtig zijn merk je er niets van. Ze doen het al jaren samen, ze hebben aan een half woord genoeg. Het Feestteam is de afgelopen jaren 5 keer uitgeroepen tot 'beste feestact van Nederland'. 
Ze traden op Koninginnedag op op het Museumplein in Amsterdam, maar speelden ook in de Amsterdam Arena, de Kuip, Gelredome en Ahoy. Ze zijn perfect op elkaar ingespeeld.

Jalalaaaaa-la-la-la-la-la

De oordopjes gaan in, de microfoons worden gecheckt. Uit de speakers klinkt het vaste intro van het duo en 10 seconden later staan ze op het podium. Vanaf het eerste nummer zit de sfeer er goed in.
Ze hebben meer dan 75 eigen nummers, dat zijn nummers die ze zegt hebben geschreven of hebben aangepast. Ze coveren veel; Beatles, Havenzangers, André Hazes, Guus Meeuwis. Nummers die het publiek uit volle borst meezingt. Een deel van de nummers bestaat voornamelijk uit 'La-la-la-la-la-la', maar het is carnaval en dan mag het.
Na een half uur springen, dansen en veel interactie met het publiek worden snel de spullen ingepakt. In de kleedkamer kletsen ze kort bij met Wolter Kroes. Er worden grapjes gemaakt en het nieuwe dieet van Wolter Kroes wordt uitgebreid besproken. '7 kilo kwijt in twee weken, moet je ook proberen!' zegt Kroes terwijl hij zachtjes op Stan's buikje klopt.

Het kan zo maar zijn dat mijn dochter in de zaal staat

Het duo rijdt door naar Active Party World in Druten. Een thuiswedstrijd voor Stan. 'Deze zaal staat in mijn achtertuin. Het kan zo maar zijn dat mijn dochter in de zaal staat.'
Ze zien elkaar deze dagen meer dan 14 uur per dag. 'Het is als een huwelijk, maar dan met slingers en confetti, ' grappen ze. Maar ruzie hebben ze nooit. 'We weten wat we aan elkaar hebben. Ik sta met niemand liever dan met hem op het podium,' zegt Stan. Frank knikt instemmend. 'Hij heeft zijn gezin, ik het mijne. Maar ook privé trekken we met elkaar op. Ik heb momenten met hem meegemaakt, dan krijg ik nu weer kippenvel. Ik kan het niet uitleggen, maar hij was er bij. Hij weet waar ik het over heb,' zegt Stan.

Ieder feest is anders

Wat is het geheim van het feestteam? Frank: 'Wij passen overal. Net in Vaassen met een wat ouder publiek, maar ook in een discotheek met veel jongeren. Wij gooien overal ons eigen sausje over heen.'
'Ieder feest is weer anders,' zegt Stan. 'We moeten soms even schakelen, maar dat lukt altijd. Als we de sfeer er in hebben geven we elkaar een high-five. Soms is dat na twee nummers, soms het één na laatste nummer, maar het lukt altijd.'
In Druten is dat geen enkel probleem. De zaal zakt en masse door de knieën wanneer de eerste tonen van 'Stuiterbal' klinken, het is hun grootste hit. Wanneer de beat er in komt springt de hele zaal op hun voeten. 

Geen drank

Zowel in Vaassen als Druten zijn geen dronken mensen te vinden. Het blijft Carnaval dus er wordt bier gedronken, maar wel met mate. Ook de mannen van het Feestteam doen rustig aan. Ze drinken met carnaval geen druppel.  'Pas op woensdag sluiten we de week af, met een drankje.'
Zo ver is het nog niet. Ze geven de eigenaar van de zaal een hand, gaan nog even snel op de foto met een Prins en stappen in de auto. Ze moeten vanavond nog optreden in Etten-Leur, Hoogland, Gorinchem en Bocholt (België).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!