Nieuws

Asbest opgeruimd na brand in Wilp-Achterhoek, leerlingen gewoon naar school

WILP - In Wilp-Achterhoek wordt vandaag begonnen met het opruimen van het asbest dat zondag vrijkwam bij de brand in de loods van mengvoederbedrijf Bosgoed.
De weilanden in de buurt van de afgebrande loods, zijn voorlopig verboden terrein, zo meldt de gemeente Voorst.
Een speciaal laboratorium moet eerst vaststellen of het daar veilig is. Het gaat volgens de gemeente Voorst om 'een beperkte hoeveelheid asbest' die is vrijgekomen. Het asbest is afkomstig van de dakplaten.

Geen gevaar voor leerlingen

De openbare basisschool in het dorp is vandaag wel open, meldt directeur Bert Becker. 'Op ons schoolplein is geen asbest aangetroffen. Dat heeft de gemeente me gisteravond verzekerd', zegt hij.
De 62 kinderen hebben dus gewoon les. Becker: 'We hebben de ouders gisteravond geïnformeerd.' Ongerust zijn de ouders niet en de leerkrachten waren maandag vanwege een studiedag in de school. Dit gebeurde volgens Becker op eigen verantwoordelijkheid.
De weilanden ten noorden/noordoosten van de afgebrande loods mogen pas weer betreden worden, zodra het gebied door de gemeente wordt vrijgegeven. 'Er staat een hek omheen', zegt Becker. 'De kinderen kunnen er niet komen.'
Een officieel bureau heeft onderzoek gedaan naar de asbestbesmetting. Het water in de sloot in de buurt van de loods, waar ook veel bluswater in is gekomen, wordt overgepompt naar het afvalwaterriool.

Het carnavalsfeest ging door

In de buurt van het mengvoederbedrijf waar de loods is afgebrand, stond tijdens de brand zondagavond een feesttent waar carnaval werd gevierd. De omgeving werd afgezet, maar het feest in de tent ging door. De gemeente zegt in een persbericht niets over eventuele gezondheidsrisico's voor deze carnavalsvierders.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!