Nieuws

Hoorspel op Liberation Route laat razzia Putten herleven

Op drie plekken van de Liberation Route in Putten komen luisterplekken. Daar zal een hoorspel te beluisteren zijn over de dramatische gebeurtenissen tijdens de laatste oorlogsjaren.
PUTTEN - Op drie plekken van de Liberation Route in Putten komen luisterplekken. Daar zal een hoorspel te beluisteren zijn over de dramatische gebeurtenissen tijdens de laatste oorlogsjaren.
De luisterplekken worden 18 februari onthuld. Het gaat om drie locaties die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de razzia van 1 en 2 oktober 1944.
De locaties zijn:
1. Oldenallersebrug. Hier vond de aanslag in de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 plaats
2. De gedenksteen aan de zuidzijde van de Oude Kerk, vanaf hier werden mannen weggevoerd
3. Naast de Herdenkingshof en De Vrouw van Putten; hier wordt jaarlijks de razzia herdacht

Wraakactie

In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 beschoten leden van de Puttense verzetsbeweging bij de Oldenallerbrug tussen Putten en Nijkerk een auto met officieren van de Wehrmacht. Daarbij kwam een Duitse officier om.
Een dag later volgde een wraakactie. De mannen en vrouwen werden gescheiden; de ene groep in de dorpsschool en de eierhal, de andere in de kerk. Ruim 100 woningen werden in de brand gestoken. Zeven mensen werden doodgeschoten.

Concentratiekamp

Op 2 oktober werden 659 mannen afgevoerd, om te beginnen naar Kamp Amersfoort. Daarna gingen ze op transport naar concentratiekamp Neuengamme; hier werden ze verdeeld over de buitenkampen. Slechts 48 mannen overleefden.
De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. De route start in Zuid-Engeland en loopt via Normandië, de Ardennen en Nederland richting het Duitse Hürtgenwald en Berlijn.
De route laat mensen beleven wat zich in 1944-1945 afspeelde. In Nederland liggen op bijna 180 locaties luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren.