Nieuws

Meer Gelderse scholen gaan versneld vwo aanbieden

Nog eens vier scholen in Gelderland mogen vanaf komend schooljaar versneld vwo aanbieden. Toptalenten mogen het vwo in vijf jaar doorlopen in plaats van zes jaar. 'Hierdoor worden talentvolle leerlingen extra uitgedaagd en krijgen ze de ruimte om zich te verdiepen', aldus het ministerie van Onderwijs.
ARNHEM - Nog eens vier scholen in Gelderland mogen vanaf komend schooljaar versneld vwo aanbieden. Toptalenten mogen het vwo in vijf jaar doorlopen in plaats van zes jaar. 'Hierdoor worden talentvolle leerlingen extra uitgedaagd en krijgen ze de ruimte om zich te verdiepen', aldus het ministerie van Onderwijs.
Momenteel volgen leerlingen op twee scholen al versneld vwo. Het Pallas Athene College in Ede en het Ludger College in Doetinchem kregen vorig jaar als enige in Nederland toestemming.
De eerste ervaringen zijn volgens het ministerie positief. 'De scholen werken aan een passend curriculum voor getalenteerde leerlingen, met aandacht voor versnelling, verbreding en verdieping met een bijpassend didactisch concept.'
Het ministerie heeft 24 scholen toestemming gegeven ook versneld vwo aan te bieden. In Gelderland gaat het om de volgende scholen:
  • Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk
  • Issendoorn College in Warnsveld
  • Rietveld Lyceum in Doetinchem
  • Het Stedelijk Zutphen in Zutphen

Leerlingen moeten kunnen terugstromen

Scholen moeten voldoen aan een aantal voorwaarden om versneld vwo aan te bieden. Zo mag een school niet zwak of zeer zwak zijn, moet het versneld vwo worden ingericht naast het reguliere vwo en moeten leerlingen gemakkelijk kunnen terugstromen in het reguliere programma als zij het niet redden in het versnelde programma.
Bovendien moet de medezeggenschapsraad van de school instemmen met versneld vwo en werkt de school mee aan een evaluatieonderzoek. Na vijf jaar wordt besloten of versneld vwo in de wet wordt verankerd.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!