Nieuws

Uitgevers staan in de rij voor jonge dichteres uit Malden

ARNHEM - Else Kemps uit Malden won de Turing Gedichtenwedstrijd, de grootste gedichtenwedstrijd van Nederland. Ze was de beste en liet zo'n 10.000 andere dichters achter zich. En nu lijkt de wereld voor haar open te liggen. Toch is Kemps terughoudend, vertelt ze in In Gelderland Live.
De jonge dichteres (20) is al bezig vanaf haar negende. Ze begon met een verhalenserie over haar knuffels en schrijft nu gedichten zoals deze, waar ze de wedstrijd en tienduizend euro mee won:
En of het zo door kan gaan
Het verschil tussen wachten en verwachten leerde je
van een kat die twee keer van huis liep en maar één keer terugkwam.
Je denkt aan de zuurstoffles die je opa kunstmatig in coma hield.
Of het zo door kon gaan, vroeg je tante steeds, en op Google Maps
heeft zijn fiets nog drie jaar voor de deur gestaan. Daarna was er
S, de man die zei niet verder te willen en daarom al die tijd gebleven is.
’s Nachts vertel je hem over de keer dat iemand je uitschold
voor ‘hoer’ omdat je stilstond op een zebrapad. Alles wat hij zegt
is dat ‘lopen’ in het Russisch twee werkwoordsvormen heeft,
afhankelijk van of men een bestemming heeft of niet

Bundelen

Een debuutbundel is er nog niet en ze denkt ook dat die nog wel eens op zich kan laten wachten. De jonge dichteres is kritisch op zichzelf en dat werkt ook weleens tegen haar, geeft ze toe. Daarbij studeert Else creative writing aan ArtEZ en ze wil voor haar afstuderen volgend jaar een bundel maken die misschien uitgebracht kan worden. Hoewel de uitgevers al op de deur bonzen, heeft haar opleiding liever niet dat ze nu al debuteert. Daar zou ze wellicht spijt van kunnen krijgen.

Origineel

Hans Dorrestijn, de nestor van de dichtkunst in Nederland, is positief over Else: 'Ze is in ieder geval een dichteres. Ik krijg zoveel gedichten van mensen die nog nooit een gedicht of literatuur hebben gelezen. Dat vind ik een grote kwaal in Nederland. Else is origineel en heeft een heel aparte invalshoek.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!