Nieuws

Oplichter Apeldoorn moet 5 miljoen betalen aan Staat voor benadeelden

Een 62-jarige man uit Apeldoorn moet ruim 5 miljoen aan de Staat betalen omdat hij mensen en bedrijven of stichtingen heeft opgelicht. Zo kunnen die hun schade vergoed krijgen.
ZUTPHEN - Een 62-jarige man uit Apeldoorn moet ruim 5 miljoen aan de Staat betalen omdat hij mensen en bedrijven of stichtingen heeft opgelicht. Zo kunnen die hun schade vergoed krijgen.
Daartoe heeft de rechtbank in Zutphen hem veroordeeld.
De man is op 19 juni 2015 veroordeeld voor oplichting. Hij benaderde potentiële investeerders en deed net of hij van banken een portefeuille had overgenomen. Dat zou ervoor zorgen dat mensen met een bankschuld die schuld aan hem zouden moeten aflossen.

Knippen en plakken

Ten minste twaalf mensen zijn hiervan slachtoffer geworden. Hij toonde hun koopovereenkomsten waaruit bleek dat hij eigenaar was van de betreffende portefeuille. De man knipte en plakte de overeenkomsten zelf bij elkaar.
De Apeldoorner lokte hiermee de investeerders, die grote bedragen in de zwendel staken. Voor hen maakte hij ook weer nepcontracten. Daarom achtte de rechtbank valsheid in geschrifte bewezen.

Huis in Thailand

Vervolgens heeft de man, aldus de rechtbank, de gelden witgewassen. Hij leidde hierdoor een luxe leven: hij had een huis in Thailand, luxe auto’s, en gaf veel geld uit aan reizen, dieren en interieurkosten.
Om een hypotheek te krijgen heeft de man verder gebruikgemaakt van werkgeversverklaringen die onjuist waren ingevuld en waren ondertekend door een niet daartoe bevoegd persoon. De rechtbank acht ook deze valsheid in geschrifte bewezen.
In de strafzaak tegen de man hebben zich diverse benadeelde partijen gemeld die hun schade vergoed wilden zien. De rechtbank heeft een aantal vorderingen toegewezen. Over dat geld gaat het nieuwe vonnis.