Nieuws

Wijchen wil best duurzamer, maar waar komen die windmolens dan?

WIJCHEN - Wijchen wil in 2040 alle energie milieuvriendelijk opwekken. Maar de daarvoor benodigde windmolens leveren flinke discussie op onder de inwoners.

Windmolens op geen enkele plek mogelijk

Twintig procent van alle duurzame energie in Wijchen moet in 2014 van windmolens komen. Wethouder Agnes Schaap (PvdA) had inwoners uit alle kernen van Wijchen gevraagd om te kijken op welke locaties windmolens mogelijk zijn. Maar toen de resultaten daarvan onlangs naar buiten kwamen, bleken die eisen zo strikt dat vrijwel nergens een windmolen mogelijk is.
Martin Klaus van oppositiepartij CDA: 'Als je op de kaart cirkels trekt van 1000 meter rond verschillende woningen dan is er in heel Wijchen geen enkele windmolen te plaatsen.' En de regels voor schadeloosstelling van omwonenden zouden zo streng zijn dat geen ondernemer het zou aandurven om windmolens neer te zetten.

'PvdA is zelf net windmolen'

De discussie in de gemeenteraad laaide hoog op. Coalitiepartij PvdA, die in haar verkiezingsprogramma windenergie hoog in het vaandel had staan, kreeg van oppositiepartij D66 het verwijt dat zij zelf net een windmolen zijn. 'Bij het minste zuchtje wind draaien ze al.'

'Achteraf zeuren, is niet democratisch'

D66 kreeg het verwijt terug dat zij, als partij die veel om democratie geeft, slecht luistert naar omwonenden. Een groot deel van de oppositie wilde namelijk de eisen voor windmolens afzwakken, omdat er in hun ogen anders nooit voldaan kan worden aan de ambitie van 2040.
Volgens de oppositie is het onverstandig dat alleen aan inwoners is gevraagd aan welke omgevingseisen windmolens moeten voldoen. Maar dat schoot de coalitiepartijen weer in het verkeerde keelgat. Titus Burgers (PvdA): 'We hebben als raad zelf gevraagd waaraan die windmolens volgens omwonenden moet voldoen. Dan moet je achteraf als de uitkomst je niet bevalt, niet gaan zeuren over die werkgroep.'

'Jullie schijten op ons werk'

En de leden van de werkgroep zelf? Die waren donderdagavond niet te spreken over de politieke spelletjes die er volgens hen over hun rug heen worden gespeeld. Een lid riep tijdens de schorsing zelfs boos tegen een oppositielid: 'We hebben hier avond aan avond aan gewerkt en overal informatie ingewonnen. Maar jullie schijten op ons werk.'

Over drie jaar misschien nog aan knoppen draaien

Uiteindelijk werden de eerder opgestelde omgevingsbepalingen voor windmolens door de coalitiepartijen verzacht. 'Puur een beweging voor de bühne',  zegt de oppositie, want de twee initiatiefnemers voor windmolens in Wijchen hebben op voorhand al aangegeven dat ook deze regels zo streng zijn dat ze daaraan hun vingers niet durven te branden.
Mochten er daardoor inderdaad nergens initiatieven voor windenergie van de grond komen, dan hebben de coalitiepartijen afgesproken om over drie jaar 'aan de knoppen te draaien'. Oftewel, de omgevingseisen worden dan alsnog versoepeld. Maar of dat nog op tijd is om de doelstelling van 2040 te halen? De tijd zal het leren.