Nieuws

Het regent baby´s in de biblebelt: 'Lijkt wel alsof er overal gezinnetjes zijn'

Het geschrei van pasgeboren baby's is nog steeds veel te horen op de biblebelt. Daar worden namelijk relatief veel kinderen geboren.
BARNEVELD - Het geschrei van pasgeboren baby's is nog steeds veel te horen op de biblebelt. Daar worden namelijk relatief veel kinderen geboren.
Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In gemeenten als Barneveld en Ermelo worden nog steeds veel kinderen geboren, zeker afgezet tegen het aantal sterftegevallen.
Zo kwam de ooievaar in Barneveld 787 keer langs, terwijl 383 personen stierven. En dat terwijl in de rest van Nederland over het algemeen meer mensen doodgaan dan geboren worden. We tikken landelijk nog net niet de zeventien miljoen aan: ons land telde aan het begin van het jaar 16.900.726 zielen.
Dat droeg bij aan een bevolkingsgroei van ruim 1 procent in de overwegend christelijke gemeente.

In elk huis een gezinnetje

Kinderwinkel Hartkamp is al ruim zestig jaar een begrip in Barneveld. Wilma Kremer-Hartkamp verbaast het niets dat Barneveld hoog scoort in de geboortecijfers.
'We hebben hier relatief veel kinderwinkels in het centrum en je merkt dat er veel mensen uit de omgeving naar het dorp komen', zegt ze. Haar eigen zaak kan even niet profiteren van de babyboom omdat er wordt verbouwd.
'Natuurlijk heeft het christelijke karakter van de bevolking met de vele geboortes te maken. Soms loop je door de straat en heb je het gevoel dat in elk huis een gezinnetje woont.'
Bekijk hieronder hoeveel kinderen er zijn geboren in uw gemeente.
In de grafieken over bevolkingsgroei springt vooral Berg en Dal in het oog. Wie denkt dat de gemeente dat te danken heeft aan liefdescaravans zoals in de Achterhoek, komt bedrogen uit. De gemeente heeft vooral veel meer inwoners vanwege de herindeling met Groesbeek.
Verder valt vooral op dat gemeenten als Bronckhorst en Winterswijk nog last hebben van de krimp: respectievelijk 0,6 en 0,1 procent. Volgens het CBS remt de immigratie de krimp in veel gemeenten.
Bevolkingsgroei ten opzichte van jaar eerder in procenten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!