Nieuws

FNV hoopt dat gemeenten in zee gaan met Buurtzorg

'Voor de thuiszorgmedewerkers van TSN is het het beste als de gemeente akkoord gaat met een overname door Buurtzorg', zegt Marian Beldsnijder van vakbond FNV. De vakbond is op dit moment nauw betrokken bij de onderhandelingen over de overname van TSN Thuiszorg.
ARNHEM - 'Voor de thuiszorgmedewerkers van TSN is het het beste als de gemeente akkoord gaat met een overname door Buurtzorg', zegt Marian Beldsnijder van vakbond FNV. De vakbond is op dit moment nauw betrokken bij de onderhandelingen over de overname van TSN Thuiszorg.
TSN moest in november uitstel van betaling aanvragen. Er werken zo'n 12.000 mensen bij het bedrijf voor wie de toekomst nu onzeker is. Beldsnijder zegt dat het achter de schermen reuzespannend is. 'Als gemeenten niet mee willen met Buurtzorg dan kan dat een grote chaos veroorzaken. Wij hopen dan ook dat gemeenten instemmen. Dat is de eenvoudigste en snelste oplossing.'

307 gemeenten

Als Buurtzorg TSN over kan nemen behouden de thuiszorgmedewerkers hun arbeidsvoorwaarden en hun loon. TSN biedt huishoudelijke hulp in 307 gemeenten. Elke gemeente mag, indien TSN failliet gaat, zelf bepalen hoe het wegvallen van deze hulp opgelost wordt. 'Als de gemeente niet voor Buurtzorg kiest dan is de gemeente verplicht om de huidige aanbieder een contract aan te bieden. Maar het gevolg is dat de medewerkers dan rechtenloos zijn en het risico lopen hun vaste contract kwijtraken. Dan kunnen ze weer een contract voor bepaalde tijd krijgen en komen ze weer in de laagste loonschaal terecht. Daarbij is dan niet zeker of ze hun eigen cliënten nog wel kunnen blijven helpen.'

Zelfsturende teams

Buurtzorg werkt met zelfsturende teams, waarbij er geen aansturing meer nodig is vanuit een kantoor. De thuiszorgmedewerkers mogen zelf in een team van 12 personen de werkzaamheden gaan verdelen. FNV staat achter de werkwijze van Buurtzorg. 'Het nadeel is alleen dat de 275 kantoormensen hun baan kwijt zullen raken. Wij zijn daarom in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en Buurtzorg om ervoor te zorgen dat er een sociaal plan komt waarin een werk naar werk-regeling centraal staat', aldus Beldsnijder.
FNV noemt de gesprekken die gevoerd worden constructief en verwacht dat er over twee weken duidelijkheid zal zijn.