Nieuws

Vier aanhoudingen bij protestactie Pegida in Apeldoorn

APELDOORN - Bij de protestactie van anti-islambeweging Pegida in Apeldoorn zijn zondagmiddag vier aanhoudingen verricht. Dat meldt de politie.
De demonstratie van Pegida begon even voor 13.30 uur in het Beekpark met toespraken. Vervolgens liepen tussen de 150 en 200 betogers een protestmars door de binnenstad.

Opstootjes

De vooraf afgesproken route liep via de Vosselmanstraat, Soerenseweg, Koning Lodewijklaan, Sprengenweg en de Badhuisweg. Rond 14.30 uur waren de actievoerders weer in het Beekpark voor nog een aantal toespraken.
Volgens de politie hebben zich geen grote problemen voorgedaan. Wel waren er tijdens de protestmars wat opstootjes. Onder meer een groep met veel allochtone jongeren liet van zich horen.

Fotografe mishandeld

In totaal zijn vier mensen opgepakt. Drie van hen, twee vrouwen en een man, wilden zich niet identificeren. Een 50-jarige man uit Deventer is aangehouden op verdenking van het mishandelen van een fotografe.
Een groepje lokale politici heeft na de doorkomst van Pegida een straat symbolisch schoongeveegd met bezems.
Pegida (in het Nederlands een afkorting van Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland, red.) dook oktober 2014 op in Dresden. De beweging keert zich fel tegen de islam en niet-westerse invloeden in de westerse samenleving en tegen de komst van economische migranten.

Veel politie op de been

Vanwege de protestactie van Pegida was in de binnenstad van Apeldoorn veel politie op de been. Er reden ME-busjes rond en ook was er politie te paard. Boven de stad vloog lange tijd een helikopter.
Burgemeester John Berends had voor de omgeving van het Beekpark een noodbevel afgekondigd, omdat in de buurt tegendemonstranten waren gesignaleerd.

Tegendemonstratie AFA Fryslân

De Anti-Fascistische Actie Fryslân hield op het Stationsplein een tegendemonstratie. De actiegroep wilde met spandoeken duidelijk maken dat Pegida racistisch en fascistisch is.
Twaalf AFA-aanhangers hingen de spandoeken op. 'Het is de bedoeling dat die hier hangen om een signaal af te geven tegen racisme en fascisme.'

Regels opgesteld

Om verstoring van de openbare orde te voorkomen had de gemeente Apeldoorn voorwaarden aan de betogingen gesteld. Zo mochten er geen discriminerende leuzen worden geroepen en was gezichtsbedekkende kleding verboden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!