Nieuws

Bureau GLD 13 januari 2016

ARNHEM - In deze uitzending een woningoverval in Bergharen waarbij een Porsche Cayenne is buitgemaakt, een opmerkelijke diefstal van Merci chocolade, phishing van gegevens in Lunteren en de rekening van een bejaarde Apeldoornse man is geplunderd.

Daders woningoverval Bergharen vertrekken in Porsche Cayenne van het slachtoffer

Op dinsdagmorgen 5 januari wordt rond 08.00 uur een bewoner van een huis aan de Elzendweg in Bergharen overvallen. Als het slachtoffer de deur opent bedreigen drie mannen hem. Hij wordt gedwongen zijn woning weer in te gaan. Eén man houdt het slachtoffer onder schot, de andere mannen doorzoeken zijn huis. Uiteindelijk vertrekken de daders met een geldbedrag en zijn Porsche Cayenne.

Porsche gevonden in Nijmegen

Nog diezelfde dag, dinsdag 5 januari, wordt de gestolen Porsche teruggevonden in de Wattstraat in Nijmegen. De politie wil graag weten of mensen dat hebben gezien. De daders zijn drie mannen van rond de 25 jaar. Alle drie licht getint en droegen die dag donkere kleding en bivakmutsen. Eén van de daders droeg een korte donkerblauwe winterjas met een scheur in de rechter mouw waardoor de dons vulling naar buiten kwam.

Vragen

Wie heeft op dinsdag 5 januari iets gezien op of bij de Elzendweg in Bergharen dat met deze overval te maken kan hebben.
Wie heeft gezien dat de Porsche Cayenne later die dag werd geparkeerd op de Wattstraat in Nijmegen.
En wie heeft de Porsche zien rijden tussen Bergharen en Nijmegen en kan meer vertellen over de inzittenden?

Diefstal Merci chocolade in Gelderland en Overijssel

Misschien heeft de vrouw die heel veel Merci steelt veel goed te maken of is ze zelf dol op de reepjes. Van tenminste vier diefstallen in supermarkten in Overijssel en Gelderland hebben we bewakingsbeelden waarop te zien is dat ze grote voorraden Merci chocolade steelt. Er zijn veel meer zaken bekend maar niet in alle gevallen is aangifte gedaan. 

Werkwijze

In alle gevallen gaat de vrouw hetzelfde te werk...Ze stopt de Merci in haar tas en rekent een paar kleine boodschapjes af bij de kassa. De politie sluit niet uit dat er nog veel meer diefstallen door deze mevrouw zijn gepleegd. De vrouw slaat in ieder geval toe in Nijkerk, Raalte, Wijhe, Diepenveen en Wierden.

Signalement

** De vrouw is 50 a 60 jaar
** 1.65 a 1.70 m lang
** geblondeerd haar
** stevig postuur
** donkere jas
** donkere broek
** donkere schoenen
** bril dragend

Phishing Lunteren

Op 14 september krijgt een vrouw uit Lunteren een mail van de Rabobank, althans daar lijkt het op. Ze moet een nieuwe bankpas aanvragen maar daarvoor moet ze eerst een formulier invullen en haar bankpas opsturen naar Amsterdam. Binnen drie dagen zou er dan een nieuwe pas binnen zijn. Het laat zich al bijna raden, de nieuwe pinpas is nooit binnengekomen, maar de pas van de vrouw is wel meerdere keren gebruikt. Er wordt bij de Rabobank in Volendam geld opgenomen. In totaal 4750 Euro. Gelukkig zijn er beelden van de pinner....Het gaat om een negroïde man met een soort camouflagepak aan. Wie is hij?

Bankrekening bejaarde Apeldoornse man geplunderd na pinpasdiefstal

Op 16 november wordt een man van 93 in Apeldoorn gebeld door iemand van de thuiszorg, althans dat wordt gezegd. Het slachtoffer wordt gevraagd of het goed is als er een half uur later iemand langs kan komen voor een enquête. Dat kan en rond half 9 komen er twee dames bij hem in Apeldoorn aan de deur. Na een tijdje vertrekken ze weer. Niet veel later wordt er gebeld door 'een medewerker van de bank'. Iemand had de pinpas gevonden. Deze moest geblokkeerd worden en er moest ook meteen een nieuw pas worden aangemaakt. Hiervoor had men uiteraard de pincode nodig. Als de man de code geeft is het een koud kunstje voor de dieven.

Plunderen rekening

Diezelfde avond belt een echte medewerker van de bank. Hij vertelt dat er een zeer groot geldbedrag van de rekening is gepind. Dat gebeurde op het station van Enschede. Op beelden is een vrouw te zien die ook bij de man binnen is geweest. Het is een vrouw van rond de 18, donker getint al is dat op de bewakingsbeelden niet goed te zien. Ze droeg een hangertje met een kruis, gebroken wit van kleur. De andere vrouw stelde zicht voor als Elizabeth. Zij is midden twintig, heeft een licht getinte huid en was die dag zwaar en donker opgemaakt.

Tips

Na de uitzending van 06 januari is een verdachte aangehouden voor een dodelijke steekpartij in Zutphen. Tips over zaken uit deze uitzending? Tip de politie op 0800-6070 of anoniem 0800-7000.