Nieuws

Bijzondere kaas uit Lunteren

LUNTEREN - Zomaar in een weiland in Lunteren staat een stel koeien rustig gras te herkauwen. Van hun melk wordt kaas gemaakt die volgens wetenschappelijke tests qua smaak lijkt op een Franse schimmelkaas.
‘Wij smeren onze kazen met natuurkorst in met Ghee, een soort weiboter. En we leggen ze in een mengsel van kruiden en etherische olieën tegen de kaasmijt. Hierdoor gaan ze anders smaken dan de gemiddelde Nederlandse kaas.’ legt boer Jan Dirk van der Voort van Remeker uit.
De stal waar de koeien in staan is ook anders dan anders. De stal is namelijk rond, want zo hebben de dieren nooit het gevoel dat ze in een hoek gedreven worden. De koeien, van het ras Jersey, leven in een kudde en mogen hun horens houden. Verder gebruikt Jan Dirk van der Voort geen synthetische vitamines. De dames eten rogge, gerst en haver, maar ook gras en klaver die ze zelf bemest hebben. Onder andere deze maatregelen zorgen ervoor dat de koeien zo gezond zijn dat ze geen antibiotica nodig hebben. 

Speciale methode

Dankzij een innovatief kaaspakhuis kan de kaas van Remeker met een natuurlijk korst worden gemaakt. In het pakhuis is het extra vochtig, zodat de kaas niet uitdroogt tijdens het rijpen. En door de natuurlijke korst kunnen er schimmels in de kaas ontstaan die doen denken aan de Franse schimmelkazen.
Kasper Hettinga, universitair docent Zuivelkunde van WUR onderzoekt de smaak van deze natuurkorstkaas. Het onderzoek is nog niet afgerond, maar er zijn al resultaten. Zo vond de wetenschapper 10 unieke geurstoffen in de kaas. Deze geurstoffen komen dus in geen enkele andere kaas voor. Dit aantal is te vergelijken met bijvoorbeeld een Franse Camembert. 
Het hele item van Trots op Gelderland van woensdag 13 januari is hier terug te zien.