Nieuws

Duiven leent graag geld uit, Zaltbommel houdt het liever in eigen zak

Van alle gemeenten in Gelderland leent de gemeente Duiven het meeste geld uit per inwoner. De gemeente leende 51 miljoen euro uit, zo onderzocht RTL Nieuws aan de hand van de gemeentelijke jaarrekeningen van 2014. © Pixabay
ARNHEM - Van alle gemeenten in Gelderland leent de gemeente Duiven het meeste geld uit per inwoner. De gemeente leende 51 miljoen euro uit, zo onderzocht RTL Nieuws aan de hand van de gemeentelijke jaarrekeningen van 2014.
Dat betekent dat Duiven gemiddeld 2000 euro per inwoner uitleent. De gemeente wordt op de voet gevolgd door Culemborg, waar men ongeveer 50 miljoen heeft uit staan. Dat is ongeveer 1800 euro per inwoner. De top drie in Gelderland wordt compleet gemaakt door de gemeente Rijnwaarden. Zij leenden 'maar' 14 miljoen euro uit, maar dat komt neer op ongeveer 1318 euro per inwoner, zo ziet het RTL Nieuws.
Het meeste geld wordt uitgeleend aan woningbouwcorporaties, of aan hypotheken. Wat verder opvallend is, is dat Renkum 15,2 miljoen euro heeft uitstaan bij de gemeente Zoetermeer.

Zaltbommel houdt geld zelf

De gemeente Zaltbommel is de gemeente die het meest voorzichtig is in het uitlenen. Daar is per inwoner maar 54 euro uitgeleend, terwijl het landelijk gemiddelde op bijna 535 euro staat. Van alle Nederlandse gemeenten heeft Hengelo (Overijssel) het meeste geld uitgeleend per inwoner, ongeveer 6000 euro.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!