Nieuws

Bewindvoerders bedreigd door zorgverleners die op jacht zijn naar pgb's

ARNHEM - De branchevereniging voor bewindvoerders, BPBI, maakt zich zorgen over de dreigementen aan het adres van bewindvoerders en curatoren. Die worden regelmatig voor de rechter gedaagd door zorgverleners en hun cliënten.
Het gaat vooral om zorgverleners die via persoonsgebonden budgetten zowel zorg bieden als een woning regelen voor een cliënt. Het gaat hierbij om cliënten met een licht verstandelijke beperking, psychiatrische patiënten, verslaafden, daklozen en ex-gedetineerden.

'Trucjes om cliënten onder hun hoede te krijgen'

Bewindvoerder Diny Tijssen uit Elst is één van de bewindvoerders die de afgelopen jaren vaak negatief en dreigend bejegend werd door een aantal van deze zorgverleners.  
'Deze zorgverleners hebben allerlei trucjes om cliënten onder hun hoede te krijgen. Het gaat om kwetsbare cliënten die in het bezit zijn van hoge persoonsgebonden budgetten, van vaak meer dan 40.000 euro per jaar. Ik ben een kritische bewindvoerder en wil dat mijn cliënten voor de geleverde zorguren tekenen. Het komt regelmatig voor dat er te veel uren in rekening worden gebracht', aldus Tijssen.
'Cliënten zijn vaak doodsbang. Als ze niet akkoord gaan met de facturen dan zijn ze bang om hun woning te verliezen. De zorgverleners gaan dan tegen hun cliënten over de bewindvoerder mopperen en krijgen het voor elkaar om ons voor de rechter te dagen. Vaak staat er al een zelf geregelde bewindvoerder klaar die het stokje over wil nemen en die wellicht gemakkelijker meewerkt met het tekenen van facturen. Het is echt een drama.'

'Zorgkantoren laten klachten verdwijnen'

Tijssen meldde haar klachten over de pgb-problemen in 2009 bij de Tweede Kamer. En ook de zorgkantoren zijn sindsdien op de hoogte. Volgens advocaat Nijenhuis die Tijssen heeft bijgestaan, worden klachten niet adequaat opgepakt. 'De zorgkantoren zijn een soort Bermudadriehoek. Alles raakt er kwijt. Zelfs als iets aangetekend wordt verstuurd. Ze zijn goed in het laten verdwijnen van papieren', aldus Nijenhuis.
In een reactie zegt de politie dat er geen overzicht is van cijfers rondom pgb-fraude en bedreigingen die hierover gaan. De inspectie SZW houdt zich in overleg met het Openbaar Ministerie bezig met de opsporing van pgb-fraude. De inspectie kwam vorige week met een alarmerende brief: 'In toenemende mate lijken georganiseerde (crimininele) verbanden op systematische en grootschalige wijze te frauderen met zorggelden, met name pgb.' Ook stelt de inspectie dat de wet het nog steeds niet uitsluit dat een zorgverlener tegelijkertijd als curator zijn eigen zorgdeclaraties kan controleren en goedkeuren.
Lees hier het uitgebreide artikel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!