Nieuws

Liveblog Geldermalsen (gesloten) - 'Tientallen azc-relschoppers komen uit Geldermalsen'

80 à 90 procent van de 80 relschoppers die woensdagavond zorgden voor ongeregeldheden in Geldermalsen is afkomstig uit het dorp. Dat zegt districtschef Lute Nieuwerth van de politie Gelderland-Zuid.
GELDERMALSEN - 80 à 90 procent van de 80 relschoppers die woensdagavond zorgden voor ongeregeldheden in Geldermalsen is afkomstig uit het dorp. Dat zegt districtschef Lute Nieuwerth van de politie Gelderland-Zuid.
Hij weerspreekt eerdere vermoedens dat de oproerkraaiers 'van buiten' kwamen. De politietopman zei dit tijdens de persconferentie die om 11 uur werd gehouden in het stadhuis van Geldermalsen.
Om 11 uur gaven burgemeester Miranda de Vries (PvdA), hoofdofficier van justitie John Lucas en Lute Nieuwerth (districtschef politie Gelderland-Zuid) een persconferentie.
Minstens veertien aanhoudingen, politici die bedreigd worden, gevechten tussen ME en relschoppers, schade aan het gemeentehuis plus de omgeving en een inderhaast stopgezette raadsvergadering. Dat is het resultaat van een roerige avond in Geldermalsen over de komst van een azc voor 1500 mensen. De arrestanten komen overigens allen uit Geldermalsen, zo liet de politie weten.

Liveblog:

16:10 Oproep van de politie: deel beelden van de ongeregeldheden van gisteravond:
15:35 Zo ziet de aangerichte ravage eruit: uit de straat getrokken klinkers en kapot glas:
15:10 Teamchef Niewerth over de rellen tijdens een persconferentie op het gemeentehuis:
Beeld: NOS
14:55 Dominee Gerard Krol van de hervormde kerk in Geldermalsen vertelt geschrokken te zijn dat de meeste relschoppers uit Geldermalsen kwamen, geen hooligans die van buitenaf naar het dorp trokken. 'Dat betekent dat het van binnenuit komt, terwijl ik eigenlijk had gedacht en gehoopt dat Geldermalsen een veerkrachtige en goede gemeente is waar ook de vreemdeling een plaats in kan nemen en dat we daar met liefde omheen kunnen staan. Ik denk dat dat ook uiteindelijk wel gebeuren kan, maar er moet wel eerst iets overwonnen worden', aldus de dominee.
13.50 'In onze streken zeggen we 'Achteraf kun je een koe in de kont kieken', zei teamchef Lute Nieuwerth op de vraag of er niet meer politie ingezet had moeten worden.
13.20 De Telegraaf poneert een stelling op haar site: Geldermalsen moet asielplan afblazen. Mensen kunnen stemmen of ze het daarmee eens zijn.
12.50 'Afschuwelijke beelden, die niet passen bij Nederland', zegt COA-voorzitter Gerard Bakker bij het AD.
12.25 Stand.nl van KRO-NCRV heeft als stelling 'De volkswoede in Geldermalsen is terecht'. Na bijna 1900 stemmen is 59 procent het daarmee eens, 41 procent vindt van niet.
11.58 De leider van de SGP, Tweede Kamerlid Kees van der Staaij, noemt de doodsbedreiging tegen zijn Geldermalsense partijgenoot Lourens van Bruchem en gezin 'laf en onacceptabel'. Hij heeft een reactie van het kabinet gevraagd.
11.55 Politie zoekt beeldmateriaal van de rellen vangisteravond. Daarnaast zullen ze op basis van dat beeldmateriaal mensen thuis ophalen.
11.46 Volgens teamchef Lute Nieuwerth heeft een groep van 70 tot 90 mensen zich tussen de menigte gemengd en daarna een planmatige aanval op de politie uitgevoerd.
11.45 We starten het tweede deel van het liveblog over de rellen in Geldermalsen. Klik hier voor het liveblog van vanochtend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!