Nieuws

Vitesse de beste subtopper van 2015

Vitesse haalde in 2015 Europees voetbal, maar slaagde er niet in om aan te haken bij de top van de eredivisie.
ARNHEM - Vitesse haalde in 2015 Europees voetbal, maar slaagde er niet in om aan te haken bij de top van de eredivisie.
Vitesse-trainer Peter Bosz maakt in JANUARI een opmerkelijke keuze. Eloy Room is zijn eerste doelman. Dat gaat ten koste van Piet Velthuizen, die net hersteld is van een blessure.
Het jonge talent Kevin Diks tekent een driejarig contract. Op het trainingskamp in Spanje krijgt Vitesse een oorwassing van Anderlecht met 5-0. En de hervatting van de competitie gaat ook niet zoals gewenst met een thuisnederlaag tegen PSV (0-1). In Heerenveen levert Vitesse een wanprestatie en wordt met 4-1 verloren. De illusie om het seizoen dan maar te redden in de beker, wordt ook wreed verstoord. FC Groningen wint in eigen huis met 4-0.
De ommekeer komt in FEBRUARI tegen Ajax. Dankzij een late treffer van Uros Djurdjevic wint Vitesse met 1-0. En de hele maand gaat Vitesse verder met winnen. Cambuur, NAC, Willem II, FC Twente en PEC Zwolle worden verslagen, waardoor de Arnhemmers van de twaalfde naar de vijfde plaats stijgen. Bertrand Traoré blijkt als spits een ware doelpuntenmachine.
Ondertussen worden Milot Rashica en Maikel van der Werff vastgelegd voor het nieuwe seizoen.
De zegereeks komt in MAART ten einde uit tegen Heracles, waar met 1-1 gelijk wordt gespeeld. Ondertussen wordt het contract met trainer Peter Bosz verlengd.
Vitesse verslaat AZ en Go Ahead en blijft op koers voor de play-offs om Europees voetbal en heeft de derde plaats zelfs in het vizier, wat directe kwalificatie voor Europa zou betekenen. PSV heeft interesse in Davy Pröpper, die bezig is aan zijn beste seizoen in Arnhem.
In APRIL raakt de derde plek uit zicht na een 1-1 gelijkspel tegen FC Groningen. Van Excelsior en Dordrecht wordt wel weer gewonnen. Vitesse verliest voor het eerst na twaalf wedstrijden weer, uit tegen ADO Den Haag met 1-0. Sheran Yeini wordt vastgelegd en doelman Room verlengt zijn contract met drie jaar.
Feyenoord wordt in MEI vernederd in De Kuip met 1-4. En na een 3-3 gelijkspel thuis tegen FC Utrecht besluit Vitesse het seizoen als de nummer vijf. In de play-offs wordt vervolgens afgerekend met PEC Zwolle. Uit wordt het 1-2 en dus volstaat de 1-1 in GelreDome. En na een 2-2 gelijkspel in Heerenveen halen de Arnhemmers door een 5-2 thuiszege Europees voetbal.
De staf van de Arnhemse club vierde dat met sigaren op de middenstip van GelreDome.
In JUNI wordt Marko Vejinovic verkocht aan Feyenoord. Lewis Baker is de eerste nieuwe huurling van Chelsea. Jon Dahl Tomasson is de nieuwe assistent van Bosz. Piet Velthuizen is niet welkom bij de A-selectie van Vitesse. De doelman keert te zwaar terug van vakantie.
In de oefenduels in JULI blijft Vitesse ongeslagen. Met Izzy Brown, Nathan en Danilo Pantic komen er nog drie huurlingen van Chelsea. Jan-Arie van der Heijden gaat transfervrij naar Feyenoord en Davy Pröpper wordt zoals verwacht verkocht aan PSV.
Vitesse treft Southampton in de Europa League en de Engelsen blijken in eigen huis een maatje te groot: 3-0.
De return tegen Southampton in AUGUSTUS in GelreDome gaat met 2-0 verloren. Er wordt nog een speler gehuurd van Chelsea: Dominic Solanke moet het spitsenprobleem van Vitesse oplossen. Djurdjevic vertrekt naar Palermo. In de competitie start Vitesse wisselvallig met zeven punten uit vier wedstrijden.
In SEPTEMBER begint Vitesse met een 2-1 nederlaag in Utrecht. Daarna wordt simpel gewonnen van De Graafschap en dan volgt een tumultueuze bekerwedstrijd tegen Heracles. Vitesse neemt de leiding en incasseert dan drie rode kaarten en een tegentreffer. In de verlenging is het niet meer te doen en wordt het 4-1. Trainer Peter Bosz is wegens protesteren dan al naar de tribune gestuurd.
Enkele dagen blijft het 0-0 in Heerenveen.
Bosz wordt in OKTOBER aanvankelijk voor vier wedstrijden geschorst, in hoger beroep worden dat er twee. Aanvoerder Guram Kashia tekent bij tot 2020. Vitesse excelleert ondertussen tegen Groningen (5-0) en PEC (5-1) en lijkt aan te haken bij de top van de eredivisie. Maar dat mislukt na een 3-1 thuisnederlaag tegen koploper Ajax.
In NOVEMBER valt Vitesse verder terug door een nederlaag thuis tegen AZ (0-2) en een gelijkspel in Den Haag tegen ADO (2-2). Het herstel komt tegen aartsrivaal NEC, dat in GelreDome met 1-0 wordt verslagen. Vako Qazaishvili is de held van de derby.
Vitesse incasseert in DECEMBER een late tegentreffer tegen PSV en verliest thuis met 1-0. Uit tegen Heracles komen de Arnhemmers niet verder dan 1-1. De Japanse linksback Kosuke Ota wordt aangetrokken, hij zal in de winterstop aansluiten. Met een wervelende show tegen FC Twente (5-1) sluit Vitesse 2015 af als de nummer vijf in de eredivisie.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!