Nieuws

Na 130 jaar gaat het licht uit bij de elektriciteitscentrale in Nijmegen

NIJMEGEN - In de elektriciteitscentrale Gelderland in Nijmegen is het grote aftellen begonnen. In de nacht van zondag op maandag gaat de centrale definitief uit bedrijf. Dat is het gevolg van het twee jaar geleden gesloten energieakkoord waarin werd afgesproken dat een aantal oudere kolengestookte centrales dicht zou gaan.
Wij gaan daar niets van merken want het licht blijft gewoon branden, de koelkast blijft het doen en u hoeft ook niet bang te zijn dat uw wekkerradio het niet doet omdat de stroom is uitgevallen. Het werk van de Nijmeegse centrale zal naadloos worden overgenomen door andere energiecentrales in Nederland.

Explosie in centrale

Op 8 november 2012 werd Nijmegen ruw gewekt door een enorme klap en een gierend geluid dat tot in de verre omtrek te horen was. In de centrale was een leiding geklapt waardoor er hete stoom  onder hoge druk ontsnapte. Door die druk werd een deel van de gevel weggeslagen. Later bleek dat de leiding niet goed gefabriceerd was. Er vielen geen geen slachtoffers.

130 jaar 'stroom' maken aan de Waal

De centrale Gelderland is de laatste van een hele reeks elektriciteitscentrales in Nijmegen. De huidige dateert al van 1981 en is de opvolger van de centrale die in 1933 werd gebouwd. Die centrale was jarenlang de grootste van Nederland. Zo groot dat de bouw maar liefst drie jaar in beslag nam.
Overigens krijgen niet alleen wij elektriciteit van de centrale, ook de inwoners van Madurodam want daar staat een natuurgetrouwe kopie van de Nijmeegse centrale.

Skyline van Nijmegen nooit meer hetzelfde

Of je nou vanuit het oosten, het westen, het noorden of het zuiden komt, het eerste wat je van Nijmegen ziet is de pluim uit de 164 meter hoge schoorsteen. Maar dat aanzicht gaat definitief veranderen. Vanaf maandag verdwijnt de pluim waarna de afbouw gaat beginnen. De sloop van de centrale gaat naar verwachting twee jaar duren. Op het terrein wil de eigenaar GDF Suez allerlei duurzame energieprojecten van de grond tillen. Zo is er al een zonnepanelenpark gebouwd en komt er waarschijnlijk een biomassacentrale. Daarnaast wordt gekeken of er op het terrein windmolens kunnen worden gebouwd.