Nieuws

'Tbc en schurft onder vluchtelingen op Heumensoord'

Een bewoner van de noodopvang op Heumensoord bij Nijmegen ligt in het ziekenhuis, omdat hij tuberculose (tbc) heeft. Vier anderen zouden schurft hebben.
MALDEN - Een bewoner van de noodopvang op Heumensoord bij Nijmegen ligt in het ziekenhuis, omdat hij tuberculose (tbc) heeft. Vier anderen zouden schurft hebben.
Dat bevestigen bewoners tegen Omroep Gelderland. Het geval tbc zou gaan om een variant die doorgaans niet-besmettelijk is.
Alle vluchtelingen worden na hun komst naar Nederland op tbc gecontroleerd. Op de longfoto van de patiënt, gemaakt in het aanmeldcentrum in het Noord-Brabantse Budel, was ook een afwijking te zien, maar die duidde in eerste instantie niet op tbc-bacteriën.
Op Heumensoord bleek uiteindelijk uit de genomen slijmkweek dat de vluchteling toch tbc had. Uit voorzorg worden ook enkele mensen met wie de man direct contact had op tbc onderzocht.

Veel jeuk, vooral 's nachts

Volgens vluchtelingen hebben vier bewoners op Heumensoord schurft opgelopen. Dit is een besmettelijke huidziekte, die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De aandoening geeft veel jeuk, vooral ’s nachts. De aandoening is goed te behandelen.