Nieuws

Het Groene Oosten, afl. 15: Duurzaam hardhout en insecten eten

In deze aflevering van Het Groene Oosten zien we hoe een Arnhems bedrijf van duurzaam hout hardhout weet te maken en proeven we het voedsel van de toekomst: insecten. En verder in deze aflevering..
ARNHEM - In deze aflevering van Het Groene Oosten zien we hoe een Arnhems bedrijf van duurzaam hout hardhout weet te maken en proeven we het voedsel van de toekomst: insecten. En verder in deze aflevering..
Op de A1, tussen Beekbergen en Azelo, kan straks het meest ‘groene’ stuk snelweg ontstaan van heel Nederland, althans als het aan Stichting Circulaire Economie ligt. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven staken onderzoekers, bedrijven en Rijkswaterstaat de koppen bij elkaar om te kijken of ze van de A1 een icoonproject kunnen maken van circulaire bio-based wegenbouw. Andre was er bij om te horen hoe ze dat willen doen.
We horen steeds vaker dat we minder vlees en meer plantaardige eiwitten moeten eten. Zo zijn steeds meer mensen inmiddels flexitariër, maar het kan drastischer, door over te gaan tot het eten van insecten. Vandaar dat André in deze aflevering een bezoek brengt aan insectenkwekerij Kreca in Ermelo en vervolgens laat aanstormend kooktalent van koksopleiding Deltion zien wat voor lekkers je kunt maken met insecten als sprinkhanen, krekels en wormen.
In Arnhem op het duurzame industriepark Kleefse Waard zit het bedrijf Accsys Technologies, zij maken van duurzaam hout hardhout. Het hout dat zij gebruiken komt van plantages in Chili en Nieuw-Zeeland. Het hout komt van snelgroeiende en duurzaam beheerde bossen. Een perfecte vervanging voor het steeds schaarser wordende tropische hardhout.
Steeds meer mensen verbouwen hun eigen groente in een moestuin of op hun eigen balkon. Maar waar bewaar je dat allemaal? In de groundfridge, een ondergrondse koelkast die het energieverbruik reduceert en mogelijkheden biedt om gezamenlijk voorraden aan te leggen. Floris Schoonderbeek is de bedenker van deze groundfridge. In Het Groene Oosten legt hij uit hoe de ondergrondse koelkast werkt.
En in elke aflevering van Het Groene Oosten zit een 'Groene Mensch', dit is iemand die duurzaam leeft of bijvoorbeeld een duurzaam bedrijf heeft. In aflevering 15 is dit ecoloog Thomas van Slobbe, hij is de directeur van stichting wAarde, een denktank binnen de natuur en milieubeweging. Ook is hij de bedenker van de vlechtheg en het Smulbos.
En in de rubriek de Energiebespaarder neemt onze energie-expert Bas Verkerk van Groenpand de woning van Sander Belgraver uit Bennekom onder de loep.
Het Groene Oosten: iedere woensdagavond op TV Gelderland om 18.25 uur (en ieder uur herhaald).
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!