Nieuws

Gijs (8): Lieve Sint, mag ik van u snel internet?

DREMPT - Even het Sinterklaasjournaal terugkijken, online rekenopdrachten doen, of via skype even praten met zijn oma in New York. Voor Gijs van 8 is dat niet vanzelfsprekend. Hij woont in Drempt, en de internetverbinding is daar heel beperkt. Hij heeft zijn hoop gevestigd op vanavond, want dan komt Sinterklaas. En hoog op zijn verlanglijstje staat 'snel internet'.
De provincie Gelderland kondigde vorige week aan dat hopelijk over anderhalf jaar iedereen in de Achterhoek internet heeft. Maar die plannen gaan vooral over delen van de Achterhoek waar nu helemaal niets is. Het is nog niet zeker of gebieden als Drempt, waar wel al internet via de telefoonlijn mogelijk is, ook profiteren van die plannen, zegt een woordvoerder van de provincie.

Thuiswerken onmogelijk

Iacobien Riezebosch, moeder van Gijs, is bang dat er in Drempt straks niets verandert. De familie heeft ADSL, en heeft het meest minimale abonnement dat er is. Meer is niet mogelijk. Riezebosch is zelfstandig ondernemer en heeft een adviesbureau voor onder andere internettoegankelijkheid. Thuiswerken is door de trage internetverbinding onmogelijk.
Riezebosch huurt noodgedwongen, samen met andere ZZP'ers, een kantoor in Dieren, waar glasvezel ligt. En, om toch af en toe thuis te kunnen werken, heeft ze een abonnement op haar telefoon, met 4G. Maar dat loopt behoorlijk in de papieren. Riezebosch: 'Bij een 4G-abonnment heb je altijd een datalimiet. Ik heb 12 GB, en daar moet ik heel zuinig op zijn, want anders is het binnen een week op.'

Computer update duurt een week

En Gijs baalt als een stekker. Als zijn moeder thuis iets moet opzoeken, moet alles verder uit. En als een van de computers nieuwe software nodig heeft, dan kan dat lang duren, soms wel een week. Klagen bij provider KPN heeft weinig zin. Door de telefoon kan het niet sneller, en KPN heeft vooralsnog geen plannen om glasvezel aan te leggen. Dat is niet commercieel aantrekkelijk. Overstappen naar een andere provider kan niet.
Riezebosch maakt zich er erg kwaad over. 'We zitten hier in de Achterhoek, een krimpgebied. Iedereen roept elke keer dat hier toekomst is voor internetbedrijfjes, die op afstand hun werk kunnen doen. Daar moet ik hard om lachen, geen enkel internetbedrijf zal zich hier willen vestigen', zegt Riezebosch.

Tweederangs burger

En het ontbreken van een goede internetverbinding is een steeds groter probleem, vindt Riezebosch. 'Bankieren gaat via internet, belastingaangifte doe je via internet, als Gijs straks naar de middelbare school gaat doet hij huiswerk via internet. Wat doe je tegenwoordig eigenlijk niet meer online?', vraagt ze zich hardop af. 'Ik begrijp niet waarom we hiervoor moeten strijden, in Nederland is dit bijna zoiets als aansluiting op het riool. Dit moet gewoon geregeld worden, door de overheid. Als de markt het moet doen, kunnen we lang wachten. En wij wachten nu al 15 jaar. Op digitaal gebied voel ik me een tweederangs burger'

Sinterklaas

En Gijs wil nu ook wel  eens samen met een vriendje of vriendinnetje filmpjes kijken, of gewoon vanaf de bank met zijn oma skypen. Dus bij het schrijven van zijn verlanglijstje, stond 'beter internet' bijna bovenaan. Zijn hoop is gevestigd op Sinterklaas, die vanavond langskomt. Gijs: 'Ik ben vast niet het enige kind die dit wil'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!