Nieuws

Thuiszorgbranche luidt noodklok na problemen TSN Thuiszorg

BORCULO - Ruim 50 zorgbedrijven in Nederland luiden de noodklok in een open brief aan de gemeenten. Elf bedrijven uit Gelderland onderschrijven de brief, waaronder TSN Thuiszorg. De zorgbedrijven maken zich zorgen om de lage prijzen die gemeenten willen betalen voor thuiszorg.
Dat meldt Nieuwsuur dinsdagavond. In de brief zeggen de zorgbedrijven dat een aantal gemeenten hard op weg is 'om het professionele aanbod van huishoudelijke hulp aan zieke of kwetsbare burgers volledig om zeep te helpen. En dat terwijl steeds meer signalen er juist op wijzen dat deze vorm van ondersteuning essentieel is voor burgers.'
De brief volgt op het nieuws dat faillissement dreigt voor de TSN Thuiszorg. Daardoor staan 12.000 banen op de tocht en is de zorg voor 40.000 cliënten onzeker geworden. TSN zegt in de problemen gekomen te zijn doordat gemeenten onder de kostprijs betalen.

'Velen van u gaan steevast voor de laagste prijs'

In de brief hekelen de zorgbedrijven de manier waarop gemeenten aan de inkooptafel zitten: 'Met jaarlijks nieuwe goedkope medewerkers die met draaideurcontracten nooit een vaste baan zullen krijgen, is het makkelijk concurreren.' Volgens de ondertekenaars daalt de prijs zo almaar en gaat de sector kapot.
Ze roepen gemeenten op om dit te voorkomen, omdat zij de inkoop van zorg regelen. Ze willen dat gemeenten met eerlijke tarieven onderhandelen en de Code Verantwoordelijk Marktgedrag Thuisondersteuning raadplegen. Die code moet voorkomen dat medewerkers en mensen de zorg nodig hebben de dupe worden van een zo laag mogelijke prijs. In de brief zeggen ze: 'Het antwoord op de vraag of er een toekomst is voor deze vorm van dienstverlening ligt in uw handen! Wij rekenen op u!'

Bijeenkomsten voor medewerkers

In Borculo en Doetinchem zijn dinsdagavond FNV-bijeenkomsten georganiseerd om de zorgen voor TSN-medewerkers te bespreken. TSN heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat betekent dat werknemers op hun loon moeten wachten, omdat het bedrijf orde op zaken gaat stellen. Volgens de vakbond doen ze dat om de druk op de politiek te verhogen om rechtvaardige tarieven mogelijk te maken.

Strijdbaar

Op de bijeenkomst in Borculo kwamen zo'n 40 medewerkers van TSN af. Hoewel er grote zorgen werden geuit over de toekomst van de thuiszorg, klonk er ook veel strijdbaarheid door bij de medewerkers. 'We zetten de schouders er onder, het moet goed komen, want we kunnen onze cliënten niet in de steek laten', zo vertelde Ria Dimmendaal, die al meer dan 30 jaar werkzaam is in de thuiszorg.    
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!