Nieuws

Topsporters naar achterstandswijken in Rio: 'We moeten kijken naar die enkeling die we weten te raken'

ARNHEM - Olympische sportkoepel NOC*NSF steunt scholen in sloppenwijken in Rio de Janeiro.
In navolging van veel topsporters reisde ook voormalig toptafeltennisser Trinko Keen naar de achterstandswijken van Rio de Janeiro af om workshops te geven aan Braziliaanse schoolkinderen. De zesvoudig Nederlands kampioen deed dat voor het GEO-project van NOC*NSF. 'Een eer om een bijdrage te mogen leveren.'
Het was voor Keen een stap in een onbekende wereld. "Wij gingen dan na afloop linksaf terug naar het huisje van het NOC*NSF. en de leerlingen sloegen dan rechtsaf de favela's in. Daar heb je van alles over gehoord en zie je de kinderen inlopen en dan denk je wel: wat is hun verhaal?"

Geen toekomst, geen perspectief

Een verhaal dat niet veelbelovend is volgens Herbert Wolff. Hij is verantwoordelijk voor de buitenlandse contacten van de Olympische sportkoepel, die op Papendal bij Arnhem is gevestigd. "Voor de meeste kinderen in de sloppenwijken is er geen toekomst, is er geen perspectief. En dat is wat die kinderen helaas ook geloven. Dat hun leven ook altijd zo zal blijven dat er geen verandering mogelijk is."
De drievoudig Olympiadeelnemer Keen bracht meerdere dagen door op het Ginasio Experimental Olimpico (GEO). Een speciale, door NOC*NSF ondersteunde, school in één van de favela's van Rio. Op het GEO worden de normen en waarden van de sport gebruikt in de educatie.
"Ik heb ze verteld over sport en mijn aanpak hoe ik de top heb bereikt. Wat je hoopt te bereiken is dat ze niet zozeer zelf een toptafeltennisser worden maar vooral dat zij een plekje in de maatschappij krijgen en daar iets kunnen bijdragen voor zichzelf en hun familie en die geluk kunnen geven."

Hoop geven dingen anders te doen

Herbert Wolff is zelf al meerdere malen met topsporters naar Rio afgereisd. Volgend jaar zomer zijn daar de Olympische Spelen. 'We willen in Rio niet alleen wat halen, namelijk medailles. maar ook wat brengen. Daarom zijn we dit project gestart. Het houdt in dat we samenwerken met  drie scholen waar sport heel belangrijk is. Twee keer per jaar gaan we met topsporters naar de scholen in Rio toe. Wat wij zien bij ieder bezoek zien is dat drie vier kinderen die echt helemaal geraakt zijn door de topsporter. En echt dingen anders wil aanpakken dan in het verleden. Daar moeten we vooral naar kijken, naar die enkeling die we echt weten te motiveren en die we echt hoop geven dingen anders te doen'                                                                                                                                             Zowel Keen als Wolff zijn blij dat dit GEO-project er voor de kinderen is. Ze beseffen dat het voor de kinderen heel bijzonder is, een plek waar ze onderwijs krijgen en waar ze vrij en veilig kunnen sporten. Ze leren daar dat ze door samen te sporten en samen te werken meer kunnen bereiken. Wolff: "Ook het feit dat sommige kinderen thuis geen eten krijgen. en 's ochtends op school komen en 2 of zelfs 3 keer opscheppen bij het ontbijt, niet allen omdat ze alleen trek hebben maar honger. Dat raakt me heel diep maar het laat tegelijkertijd ook zien dat je dit soort scholen nodig hebt. Daarom ben ik zo blij dat het NOC*NSF met deze scholen samenwerkt.

Rennen met een volle agenda

Keen begon na zijn topsportcarrière een eigen consultancybureau. Hij is werkzaam bij diverse sportclubs. Keen heeft een volle agenda met een gezin met drie kinderen, een eigen bedrijf, begeleiding van enkele talenten. In Brazilië besefte hij dat er meer is dan continu overal mee bezig zijn. "Ik weet niet of het door het verblijf in Brazilië komt, maar het is rennen met een volle agenda. Dat je op een gegeven moment alles gaat afstrepen als acties. En dit was wel even een moment om stil te staan. Er gewoon zijn en daar de tijd voor nemen, heel waardevol is en dat is me wel heel bewust geworden daar."