Nieuws

Nog 19.000 euro nodig voor noodlijdende schaapherders

In drie weken tijd is er ruim 11.000 euro binnengekomen voor vier schaapherders die grote financiële problemen hebben. Het streefbedrag is 30.000 euro.
ARNHEM - In drie weken tijd is er ruim 11.000 euro binnengekomen voor vier schaapherders die grote financiële problemen hebben. Het streefbedrag is 30.000 euro.
Dinsdagmorgen hadden 433 mensen in totaal 11.570 euro overgemaakt naar het Gilde Traditionele Schaapherders. In Nederland trekken nog zo'n 50 herders en hun honden met zeldzame schapenrassen door het landschap. Velen van hen hebben het lastig doordat ze begrazingsopdrachten zijn kwijtgeraakt. 'Hun onkosten zijn hoger geworden dan hun inkomsten', aldus het gilde.
Voor vier schaapherders, van wie drie in Gelderland, is de situatie kritiek. De Gelderse herders zijn Roelof Kuipers (Lichtenvoorde), Chris Grinwis (Ermelo) en Maarten van Baaren (Vorden). Als een herder het niet redt, dreigt de complete kudde volgens het gilde te worden afgevoerd naar de slacht.
Het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra komt binnenkort met een rapport over de schaapherders. Daarin staat volgens het gilde dat er gemiddeld 30 procent onder de kostprijs wordt gewerkt.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!