Nieuws

Lezingen op universiteit Nijmegen voor hoogopgeleide asielzoekers Heumensoord

NIJMEGEN - Onder de vluchtelingen uit onder meer Syrië zitten nogal wat hoogopgeleide mensen. De Radboud Universiteit biedt deze mensen iets anders dan tot vervelens toe rondhangen, namelijk academische lezingen.
Van het tentenkamp Heumensoord ging het maandagochtend naar de campus van de Raboud Univeristeit Nijmegen. Voor de hoogopgeleide vluchtelingen was het een verademing te gast te mogen zijn bij speciaal voor hen georganiseerde lezingen.

Gestolen toekomst

Eén van de sprekers, Serkon Heno, is ruim anderhalf jaar geleden zélf uit Syrië gevlucht en studeert nu rechten aan de Nijmeegse universiteit. Hij weet als geen ander wat studie voor de vluchtelingen betekent. 'Het betekent echt heel veel. Ze willen actief zijn, niet passief.' Eén van de studenten die zit te luisteren naar haar inmiddels in Nederland studerende landgenoot is Manal Abdullateef. Zo'n twee maanden in Nederland is het nog wennen. Het voelt alsof de studie waar ze zo hard voor werkten ze bruut is afgenomen. 'Het brak mijn hart, omdat ik weer helemaal opnieuw moet beginnen.', zegt Manal. 'Onze toekomst is gestolen, niet alleen onze studies', vult Serkon aan.

Hoop

De lezingen maken de aanwezigen optimistisch en hoopvol. Manal: 'Ze geven hoop dat ook wij op een dag onze eigen studies weer op zullen pakken'. De hoogopgeleide vluchtelingen kunnen niet wachten tot zij net als Serkon Heno hun studie weer kunnen oppakken. 'Een toekomst voor iedereen', lacht Serkon. 'En een glimlach op alle gezichten'.