Nieuws

Rechtbank Zutphen behoudt grote zaken; cellen en beveiliging blijven nodig

Zutphen blijft een volwaardige rechtbanklocatie. Alle soorten rechtszaken kunnen hier worden behandeld. Daardoor blijven voorzieningen als cellen, beveiliging en grote zittingszalen overeind.
ZUTPHEN - Zutphen blijft een volwaardige rechtbanklocatie. Alle soorten rechtszaken kunnen hier worden behandeld. Daardoor blijven voorzieningen als cellen, beveiliging en grote zittingszalen overeind.
Dat hebben de presidenten en de Raad voor de Rechtspraak besloten.
Aanleiding hiervoor is dat het CDA donderdag een breed ondersteunde motie indiende die de regering oproept 'voldoende middelen vrij te maken' om Zutphen en zes andere vestigingen 'volwaardig open te houden, zonder leegstand te financieren'.
De Tweede Kamer stemt dinsdag over de ingediende moties.

Goedkopere huisvesting

De Rechtspraak had een plan opgesteld waarin stond dat in de zeven vestigingen niet meer alle rechtszaken zouden worden behandeld. Hierdoor zouden op deze plekken niet meer dure faciliteiten hoeven te worden gefinancierd.
Onderdeel van het plan was ook de kantoren in de arrondissementen waarin de vestigingen liggen, te concentreren op één hoofdlocatie, waardoor op huisvesting zou kunnen worden bespaard.

88 miljoen minder

Aanleiding om het plan op te stellen was dat de Rechtspraak wordt geconfronteerd met bezuinigingen oplopend tot 88 miljoen euro. Tegelijkertijd moet de Rechtspraak investeren in verlichting van de werkdruk en kwaliteit.
De Rechtspraak heeft steeds gezegd 50 miljoen euro structureel extra nodig te hebben om overal alle rechtszaken te kunnen blijven doen én de noodzakelijke investeringen in kwaliteit te kunnen betalen. Vlak voor de begrotingsbehandeling maakte minister Van der Steur bekend in 2016 20 miljoen extra en vanaf 2017 25 miljoen structureel beschikbaar te stellen.
Hier komt dus als gevolg van de motie van de Tweede Kamer geld bij. Hoeveel is nog niet bekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!