Nieuws

Forse banengroei mbo'ers Achterhoek; Rivierenland blijft achter

De arbeidsmarkt voor mbo'ers ziet er weer wat zonniger uit, vooral in de Achterhoek. Het gebied is één van de regio's met de grootste stijging van het aantal vacatures op dit niveau. In Gelderland zijn vooral de cijfers van Rivierenland minder goed. De regio blijft achter bij het landelijk gemiddelde.
NIJKERK - De arbeidsmarkt voor mbo'ers ziet er weer wat zonniger uit, vooral in de Achterhoek. Het gebied is één van de regio's met de grootste stijging van het aantal vacatures op dit niveau. In Gelderland zijn vooral de cijfers van Rivierenland minder goed. De regio blijft achter bij het landelijk gemiddelde.
Dat blijkt uit maandag verschenen cijfers van het UWV en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).
Landelijk gezien is het aantal mbo-vacatures is in de periode maart tot en met augustus met 6 procent gegroeid. De Achterhoek zit daar ver boven met 22 procent. De regio telde 1.770 mbo-vacatures.
De meeste vacatures in de Achterhoek zijn te vinden in zogenoemde beroepsgroep retail (290 vacatures in de detailhandel dus)  en in de beroepsgroep gastvrijheid (280 vacatures, onder meer horeca). Vergeleken met andere regio's zijn er relatief veel vacatures in de beroepsgroepen zorg en metaal & metalektro en weinig in gastvrijheid en groothandel en internationale handel.

Aantal uitkeringen omlaag

De Achterhoek doet het niet alleen goed op het het gebied van vacatures voor mbo'ers. Ook het aantal ww-uitkeringen aan jongeren is gedaald. Eind september 2015 waren er 372 lopende ww-uitkeringen aan jongeren. Dat is een daling ten opzichte van het jaar ervoor met 10 procent. Landelijk gezien steeg het aantal uitkeringen juist met 2 procent.   

Rivierenland blijft achter

Tegenover de goede cijfers van de Achterhoek staan die van Rivierenland. De regio blijft bij achter de landelijke cijfers. Het aantal vacatures voor mbo' ers steeg er met 1 procent, 5 procent lager dan het landelijk gemiddelde. Er waren 1.880 vacatures. Het grootste aanbod ligt er in de beroepsgroep retail (350) vacatures en transport en logistiek (240 vacatures).
Het aantal ww-uitkeringen aan jongerene steeg  met 14 procent en is daarmee minder gunstig dan de landelijke stijging van 2 procent.