Nieuws

Eikenprocessierups rukt weer verder op in Gelderland

Eikenprocessierups
In 2015 waren in Gelderland weer meer eikenprocessierupsen. Dat blijkt uit een publicatie van het kenniscentrum eikenprocessierups op de site Nature Today.
ARNHEM - In 2015 waren in Gelderland weer meer eikenprocessierupsen. Dat blijkt uit een publicatie van het kenniscentrum eikenprocessierups op de site Nature Today.
Het kenniscentrum komt tot die conclusie op basis van vallen die in Gelderland voor de eikenprocessievlinder zijn gezet. Gelderse gemeenten plaatsten dit jaar 50 vallen. Gemiddeld werden daarmee 27,4 vlinders gevangen, vorig jaar waren dat er gemiddeld nog maar 14,6.

Volgend jaar lokaal kans op veel overlast

De kans op gezondheidsklachten kan lokaal volgend jaar weer groter zijn. De regenperiode afgelopen zomer kan in 2016 op plekken zorgen voor hogere concentraties eikenprocessierupsen. Eikenprocessievlinders houden er niet van om in de regen te vliegen. Dus als ze hun nest verlaten komen ze vooral in aanpalende bomen terecht om daar hun eitjes te leggen. Dat zorgt lokaal voor hogere concentraties eikenprocessierupsen. De minuscule brandharen van de rupsen kunnen onder meer zorgen voor een branderige pijn, roodheid en jeuk bij mensen.