Nieuws

Na 3 jaar pezen is de nieuwe vogelatlas van SOVON Vogelonderzoek Nijmegen bijna klaar

NIJMEGEN - Drie jaar lang trokken meer dan 1800 waarnemers door Nederland om gegevens te verzamelen voor de vogelatlas van SOVON Vogelonderzoek uit Nijmegen. De voorlopige gegevens zijn al gepubliceerd.
Door de nieuwe gegevens te vergelijken met gegevens van 15 en 30 jaar geleden blijkt dat het verspreidingsgebied van vogels flink is veranderd. Geelgorzen verdwijnen in het zuiden van Nederland, maar in het noorden zijn ze juist weer meer te vinden. De stand van weidevogels als de Grutto, scholekster en kievit is nog maar een derde tot de helft van de hoeveelheid in 1990.
Ook in Gelderland verandert het verspreidingsgebied van verschillende vogels. Zo is de ekster is alleen nog maar te vinden in stedelijke gebieden. In bosrijk gebied als de Veluwe werd de vogelsoort niet meer gezien.
De wulp duikt tegenwoordig ook op in het Rivierengebied.
En in onze provincie blijkt het aantal roeken af te nemen.

Vogelatlas belangrijke graadmeter

Vogels zijn volgens Sovon belangrijke graadmeters voor de natuur. Actuele gegevens over vogels spelen een belangrijke rol bij natuurbeleid, bescherming en ruimtelijke planning, aldus de vogel-organisatie. Via de tellingen van Sovon weten we van de meeste vogelsoorten in Nederland al goed hoe de aantallen in de loop van de tijd veranderen. Door het atlasproject is er nu ook meer zicht op de veranderingen in verspreiding.
De voorlopige gegevens zijn al te bekijken op de site van de vogelatlas. Het duurt nog even voordat de cijfers in een boekwerk verschijnen. Sovon verwacht dat de 'vogelbijbel' in 2018 af is.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!