Nieuws

Liveblog: Vitesse verslaat NEC in tegenvallende Gelderse derby met 1-0

ARNHEM - Vitesse heeft NEC verslagen met 1-0 in een tegenvallende Gelderse derby. NEC was ondermaats en Vitesse verdiende de zege.
15.10 Het blog wordt afgesloten met de enige Nijmegenaar die heeft genoten van de derby, Vitesse-doelman Eloy Room.
"Ja, ik denk dat ik de enige blije Nijmegenaar ben. Ja, en mijn familie. Er zijn niet veel Nijmegenaren bij NEC en dat ik dan bij Vitesse zit, is wel apart.
14.50 De persconferentie begint.
Faber vond Vitesse iets scherper. Bosz is tevreden: "Ik heb eindelijk de eerste helft een goed Vitesse gezien, dat was wel even geleden. Ik heb echt genoten. Alleen we scoorden niet. De tweede helft scoren we wel vroeg, maar daarna liepen we teveel achteruit."
14.40 In het uitvak vlogen de stoeltjes de lucht in na de nederlaag van NEC.
14.35 De NEC-directeur baalt er ook flink van.
14.27 De net vertrokken persvoorlichter Rob de Leede, door Vitesse-volgers steevast Rubberen Robbie genoemd, heeft het wel naar zijn zin gehad in Gelredome. Hem wacht komende tijd een mooie klus rond het EK in Frankrijk.
14.22 Freek Jansen is als voetballiefhebber teleurgesteld in deze wedstrijd.
14.21 NEC-fans slopen wat stoeltjes in het uitvak. Verliezen tegen Vitesse hakt er toch altijd weer in.
14.19 Het eindsignaal klinkt, Vitesse wint de derby met 1-0 en staat weer op de vijfde plaats.
14.16 Extra speeltijd drie minuten, NEC zet aan voor een slotoffensief, maar Vitesse raakt er niet van in paniek.
14.15 Faber dirigeert zijn ploeg naar voren en Golla is dichtbij de gelijkmaker.
14.12 Al met al is ook de tweede helft ondermaats. Maar Vitesse leidt wel verdiend met 1-0.
14.10 De eerste actie van Baker is een overtreding op zijn vriend Kane.
14.08 De gepasseerde Chelsea-huurling Lewis Baker mag nog even invallen voor Marvelous Nakamba. De Zimbabwaan was één van de redenen waarom Vitesse domineerde op het middenveld.
14.05 Een hoekschop Vitesse van de verder onzichtbare Denis Oliinyk komt niet eens voor het doel. Typerend voor deze tegenvallende wedstrijd.
14.03 De eerste wissel bij Vitesse. De Albanees Rashica komt erin voor Ibarra, die voor veel onrust heeft gezorgd met zijn snelheid, maar zoals zo vaak geen rendement had.
14.02 Kane komt weer goed door op rechts en legt de bal perfect neer, maar Santos mist van dichtbij.
14.00 Een kopbal van Santos is een simpele prooi voor Room.
13.59 Kevin Diks ligt geblesseerd op de grond. De rechtsback die zo'n uitstekend seizoen doormaakt, staat niet bekend als een pieperd. En na een korte behandeling keert hij terug binnen de lijnen.
13.55 De Nijmegenaren kruipen toch een beetje uit hun schulp. Een schot van Foor gaat hoog over. Wijlen Hugo Walker had hierover gezegd: "Zo'n bal moet je drukken, jongen."
13.53 Kane breekt uit over rechts en heeft een behoorlijke voorzet, maar Sleegers kan zijn kopbal geen kracht en richting meegeven. Kelvin Leerdam krijgt even later geel voor een eerdere overtreding.
13.50 Bij NEC zelf geloven ze er nog wel in.
13.48 Ondanks de wissels bakt NEC er helemaal niks van. De aanvallers Foor, Santos en Limbombe zitten volstrekt niet in de wedstrijd.
13.44 Volgende wissel. Janio Bikel, die zijn slechtste wedstrijd van dit seizoen speelde, wordt vervangen door Marcel Appiah.
13.40 NEC-trainer Ernest Faber grijpt in. De zwakke Marcel Ritzmaier moet eraf, Joey Sleegers is zijn vervanger.
13.38 Ibarra krijgt weer een kans, maar de Ecuadoriaan schiet wild en hoog over. 
13.35 En dus euforie in Gelredome, de voorsprong is al met al ook verdiend. "Wie niet springt die is voor NEK", klinkt het massaal.
13.34 En Vitesse slaat meteeen toe. Vako Qazaishvili krult de bal prachtig in de hoek: 1-0.
13.31 De tweede helft is begonnen.
13.29 Jan Joost van Gangelen kijkt of hij zelf nog in beeld komt op FOX Sport.
13.24 De meningen zijn duidelijk in de perskamer tijdens de rust. "Nee, het is helemaal niks", zegt VI-watcher Freek Jansen. Meester Teun, die verslag doet voor N1, is ook teleurgesteld. "NEC speelt veel te afwachtend." En Gerard Borgman van De Gelderlander heeft ook niet genoten. "Twee schoten op doel, dat was het wel." Edwin Struis van NuSport is ook stellig. "Dit is k*t met peren. Welkom in de nivelleredivisie."
13.17 HELLO. Adele klinkt in Gelredome. Even een rustmoment in de rust, wel toepasselijk.
13.15 Al met al een tegenvallende eerste helft. Het is zoals zo vaak met deze derby. Veel spektakel vooraf, maar op het veld stelt het teleur.
13.13 Todd Kane rukt op en haalt uit, maar net naast. De Chelsea-huurling van NEC krijgt al de hele wedstrijd opvallend veel ruimte.
13.09 Een lichte overtreding op Navarone Foor levert een vrije trap op. Een mooie positie voor Limbombe, maar hij mikt net te hoog.
13.04 Nota bene rechtsback Kevin Diks kopt bijna raak, maar Benjamin Kirsten kan nog net redden.
13.02 Kane haalt volkomen onnodig Ibarra onderuit en incasseert volkomen terecht een gele kaart van scheidsrechter Kuipers. En meteen daarna is ook Christian Santos aan de beurt met geel. NEC is geen schim van de succesformatie van de laatste weken.
12.58 Eerste doelpoging van NEC. Na een rush van Todd Kane komt de bal bij toeval terecht bij Navarone Foor, maar zijn schot is een simpele prooi voor Eloy Room.
12.57 Het offensief van Vtesse is geluwd, NEC komt er wat makkelijker uit zonder echt gevaarlijk te worden.
12.52 Het uitvak van NEC is inmiddels goed gevuld, alle bussen lijken toch te zijn gearriveerd in Arnhem.
Maar veel te genieten valt er niet voor ze, want hun ploeg wordt alleen maar teruggedrongen.
12.48 Vitesse hanteert een heel hoog tempo en dat is een probleem voor de ploeg van Ernest Faber.
12.45 NEC komt er voor het eerst gevaarlijk, maar Anthony Limbombe krijgt een gele kaart omdat hij een vrije trap probeert te versieren.
12.42 Een pegel van Qazaishvili wordt van de lijn gekopt door Rens van Eijden. Het is eenrichtingsverkeer in Gelredome, het wachten lijkt op de 1-0.
12.39 Renato Ibarra komt door op rechts, maar schiet zoals hij dat vaker doet heel hard voorlangs.
12.38 Het begin van de derby kan Gelderlander-journalist Gerard Borgman nog niet bekoren. "Wat laat die scheids lang doorspelen."
12.36 Mooie actie Qazaishvili die slalomt door de NEC-defensie, maar Wojciech Golla grijpt goed in.
12.35 NEC is nog nauwelijks aan de bal geweest. Een schot van Vako Qazaishvili wordt geblokt.
12.32 NEC trekt zich direct terug en laat Vitesse de bal rondspelen. Er hangt een gelige rook in het stadion die niet zo snel verdwijnt, omdat het dak dicht is.
12.30 Er is afgetrapt.
12.28 Mooie sfeeractie op de Theo Bos-tribune.
12.26 De adelaar van Vitesse mag niet vliegen en pikt nu bijna de ogen van FOX-presentator Jan-Joost van Gangelen eruit.
12.15 Er hangt wel sfeer in Gelredome, maar heel beladen is het nou ook weer niet.
12.09 Niet alle NEC-fans gaan de aftrap halen. Er zou nog zeker één bus vast staan bij de Waalbrug.
12.02 De Gelderse Voetbal International-journalist Freek Jansen verheugt zich op de derby: "Voor Vitesse is het een hard gelag dat NEC als nummer één van Gelderland hier naartoe komt. Een paar weken geleden spraken ze in Arnhem nog over het kampioenschap, terwijl ze in Nijmegen blij waren met elk puntje. Vitesse zal hoe dan ook de hiërarchie van de laatste jaren willen herstellen. Het wordt interessant om te zien of de ploeg met de druk om te gaan."
Als liefhebber verheugt Freek Jansen zich op twee spelers. "Limbombe en Solanke zijn de spelers die direct in het oog springen. Ik ben benieuwd wie van de twee zich deze middag kan onderscheiden."
11.55
11.50 Bij de vorige zege van NEC in Gelredome kreeg Gabor Babos een sigaar. Naar verluidt is er al een sigaar geregeld bij een Nijmeegse driepunter vanmiddag.
11.46 Op grond van de opstelling van Vitesse constateren diverse journalisten dat Peter Bosz zich heeft aangepast aan NEC.
11.43 Het uitvak van NEC is al aardig vol, in totaal zullen er zo'n 900 fans uit Nijmegen zijn.
11.38 NEC heeft vandaag al wel verloren. De businessclubs speelden tegen elkaar en Vitesse won met 2-1.
11.37 De hashtag #vitnec is trending topic.
11.27 In de opstelling van Vitesse twee verrassingen die ongetwijfeld de reden waren van de geheime training vrijdag. Renato Ibarra en Sheran Yeini staan in de basis in plaat van Lewis Baker en Milot Rashica. NEC speelt met de verwachte elf.
11.05 Ook de eerste spelers van Vitesse melden zich.
Doelman Eloy Room, Ella voor intimi, heeft nog even tijd om te poseren met een jeugdige fan.
11.00 De selectie van NEC arriveert in Gelredome. Slechts twee Vitesse-supporters vonden het nodig om ze uit te schelden met de tekst "NEK die gaat eraan". De NEC'ers oogden zeer ontspannen.
10.50 Het dak in Gelredome is dicht vanmiddag. Hertog, de Amerikaanse zeearend die het clubsymbool is van Vitesse, zal niet vliegen. Dat heeft te maken met een sfeeractie met vuurwerk.
10.35 De meest ontspannen speler in aanloop naar de Gelderse derby is zonder meer Christian Santos. De topscorer van NEC weet niet eens wie zijn directe tegenstanders zijn. Guram Kashia doet niet mee en dus moeten Maikel van der Werff en Arnold Kruiswijk Santos van scoren zien af te houden. 'Ik weet niet wie dat zijn. Das ist mir Scheiss Egal.'
'Op grond van wat wij de laatste tijd hebben laten zien, durf ik wel te zeggen dat wij de favoriet zijn. Ik zou graag scoren, liefst meer dan één keer', aldus de spits, die vrijwel zeker meteen ook zijn laatste derby speelt namens NEC. Hij maakt in de winter waarschijnlijk een transfer.
10.08 De notabelen van NEC gaan niet met een lege maag naar de derby. Ook directeur Bart van Ingen, beter bekend als BartNECNijmegen, doet zich tegoed aan de broodjes.
09.48 Er staat maar één Nijmegenaar op het veld en dat is de doelman van Vitesse, Eloy Room. Hij is volledig gefocust op de derby, getuige dit filmpje.
09.44 Ook Tom Daemen, die vorig jaar kampioen werd met NEC en in augustus verkaste naar Go Ahead Eagles, heeft er zin in.
09.41 Journalist en prominent NEC-fan Ferdinand Muller is vandaag jarig.
Hij wenst zichzelf vandaag maar één cadeau toe, of eigenlijk drie: een zege in Gelredome. Zijn eigen voorspelling: 0-4. Oh ja, hij heeft nog één wens. Dat NEC weer in een balkenshirt gaat spelen. En dan ook van Vitesse wint.
09.30 Gevoelig punt rondom deze clash is de manier waarop NEC moet worden uitgesproken. Eniesee zegt men in Nijmegen en omgeving, maar de rest van Nederland sprak het altijd uit als "NEK". En zeker bij Vitesse. Trainer John van den Brom werd er ooit op gewezen dat hij N.E.C. moest zeggen en dat deed hij keurig. Tot hij met 3-2 verloor in De Goffert, naar zijn mening onterecht. "Ik zeg geen N.E.C. meer, maar SchijtNEK", liet een emotionele Van den Brom zich toen ontvallen.
08.54 Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. Dat geldt zeker voor deze Vitesse-fan.
08.50 Uit een poll op de site Voetbalprimeur blijkt dat NEC de favoriet is in de derby. Of dat er meer NEC-fans hebben gestemd. 50% houdt het op winst van de Nijmegenaren, 37% voorziet een zege van Vitesse en 13% gokt op een remise.
08.40 In het verleden was er een varkenskop in de tuin van Nicky Hofs, een bekraste auto van Piet Velthuizen en Dennis Gentenaar die de poort bij zijn huis door extra sloten niet uit kon. En nu is er de auto van Twan Smits
De commerciële medewerker van Vitesse woont nog in Nijmegen. Eerder had hij die functie ook bij NEC en dat wil men in de Waalstad nog wel weten.
07.40 NEC speelt met dezelfde elf als de afgelopen vijf wedstrijden, toen in totaal tien punten werden gepakt. Daarmee klom de ploeg van trainer Ernest Faber naar de vijfde plaats, één plek boven Vitesse. Als de Arnhemmers vanmiddag winnen, is Vitesse weer de nummer één van Gelderland.

Vermoedelijke opstellingen:

Vitesse: Room; Diks, van der Werff, Kruiswijk, Leerdam; Baker, Qazaishvili, Nakamba; Rashica, Solanke, Oliinyk.
NEC: Kirsten; Kane, van Eijden, Golla, Woudenberg; Bikel, Ritzmaier, Breinburg; Foor, Santos, Limbombe.
07.15 Voor de eerste keer in bijna twee jaar wordt de derby weer gespeeld. Slechts vijf spelers die aan de aftrap verschijnen, hebben het al eens meegemaakt: Rens van Eijden en Navarone Foor bij NEC en aan Arnhemse zijde Kelvin Leerdam, Vako Qazaishvili en doelman Eloy Room, opvallend genoeg ook de enige Nijmegenaar op het veld.
De laatste confrontatie in Gelredome eindigde in 1-1. Dan Mori opende de score, maar Michael Higdon zorgde voor de Nijmeegse gelijkmaker. De grootste nederlaag leed NEC in 1999 toen het 5-1 werd. In 2012 won NEC voor het eerst in Gelredome door een doelpunt van Leroy George.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!