Nieuws

De Graafschap zorgt voor stunt in Leeuwarden en wint nipt van Cambuur

LEEUWARDEN - In een bizar maar tegelijkertijd zeer vermakelijk degradatieduel bracht De Graafschap de spanning onderin de eredivisie weer helemaal terug. Cambuur werd in eigen stadion met 3-2 verslagen.

scoreverloop in Leeuwarden: 0-1 Peters, 0-2 Straalman, 1-2 Overgoor, 2-2 e.d. Will. 2-3 Tarfi. Rood: Pröpper (De Graafschap).

Na de sfeervolle opkomst begint het duel in Leeuwarden uitermate grimmig. Supporters van De Graafschap gooien vuurwerk op het veld als Makkelie de wedstrijd net in gang heeft gezet. Assistent-scheidsrechter Steegstra uit Sneek voelt zich niet veilig bij de rommel die in zijn richting wordt gegooid en loopt het veld in. Makkelie lijkt de wedstrijd stil te leggen, maar na overleg met spelers en trainers hervat de scheidsrechter het duel vrij snel.

Droomstart De Graafschap

Ondertussen beleeft De Graafschap, dat moet winnen om de spanning in de degradatiestrijd terug te brengen, een droomstart in het kille Friesland. De Superboeren, met Vermeij in de spits voor Kabasele, komen al na zeven minuten op voorsprong als Cas Peters de diepte wordt ingestuurd. De slimme spits vindt met een goed schot de verre hoek en de Achterhoekers staan verrassend met 1-0 voor in Leeuwarden.

Intense eerste helft

Cambuur is aanvankelijk de meest gevaarlijke ploeg in eigen stadion en De Graafschap heeft het moeilijk. Ogbeche mist uit een vrije trap van de zijkant die lastig te pakken is voor keeper Jurjus. Ook Peersman is uit een corner dreigend. Halverwege de intense eerste helft vol met strijd is De Graafschap ook weer dichtbij een goal als Van de Pavert de bal in het vijfmetergebied kansrijk lijkt in een scrimmage.
Grensrechter Steegstra durft niet verder omdat er vuurwerk op het veld wordt gegooid door De Graafschap. Makkelie dreigt het duel te staken. Nathaniel Will  (zie foto) probeert de gemoederen te sussen en overlegt met Makkelie.

De Graafschap ontketend

Na dik een half uur verrast De Graafschap nog meer en komt de ploeg van trainer Vreman zelfs op 2-0. Bart Straalman kopt raak. Even later is de lange spits uit Blaricum met een nieuwe kopbal zelfsf dichtbij de 0-3. Een ontketend De Graafschap gaat door en nu is het Cambuur dat echt wankelt. El Jebli stuit op Nienhuis met een goed schot. Enkele minuten later raakt El Jebli ook nog de paal.
De prima spelende Superboeren krijgen even later opnieuw een grote kans op 0-3. Na een prachtige pass van El Jebli ramt Peters de bal keihard op de paal. Zo verzuimen de Achterhoekers het duel al voor rust te beslissen. Dat de spanning blijft, wordt vlak voor rust helemaal duidelijk. Uitgerekend Sjoerd Overgoor, oud-Graafschapper afkomstig uit Borculo, scoort voor de thuisploeg en het is 2-2.

Kunst- en vliegwerk

Na rust begint Cambuur stormachtig en moet De Graafschap direct terug. Overgoor schiet een afvallende bal op de buitenkant van de paal en nu heeft De Graafschap dus geluk. Na tien minuten komen de Friezen wel op gelijke hoogte als Will heel ongelukkig de bal in het eigen doel werkt (2-2). Met een hoge bal in de lucht wil de rechtsback een gevaarlijke situatie redden, maar het loopt verkeerd af. Jurjus wordt verrast en Cambuur heeft de schade weer hersteld. Met kunst en vliegwerk blijft De Graafschap in de spannende tweede helft overeind. De ploeg van trainer Vreman komt nog maar af en toe van de eigen helft af. Na ruim een uur schiet Steblecki maar rakelings naast.

Vrije trap Karim Tarfi

In de slotfase wisselt Vreman Karim Tarfi voor de leeg gestreden Smeets. De kleine middenvelder brengt een vrije trap scherp voor het Cambuur-doel. Pröpper schampt de bal licht die net voorlangs dwarrelt. Enkele minuten later moet Pröpper van het veld. De Arnhemmer krijgt zijn tweede gele kaart en kan vlak voor tijd inrukken. Toch scoort De Graafschap. Tarfi, die drie maanden niet speelde door blessureleed, schiet een vrije trap prachtig in de verre hoek en De Graafschap staat weer voor (2-3). Daarmee heeft de dit seizoen veel geplaagde coach Vreman een gouden hand van wisselen. De Achterhoekers houden stand en winnen voor het eerst dit seizoen een wedstrijd in de eredivisie.
Opstelling De Graafschap: Jurjus, Will, Straalman, Van de Pavert, Tesselaar; El Jebli (52.Vida), Pröpper, Smeets (80.Tarfi), Driver; Peters, Vermeij.